Skip to main content

Προ των πυλών ευρωπαϊκή νομοθεσία ελέγχου της ανάπτυξης τεχνολογίων τεχνητής νοημοσύνης

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η ΕΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο συμφωνίας μεταξύ των 27 χωρών μελών για το μέλλον της ΑΙ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Blοomberg η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει σε συμφωνία ένα ολοκληρωμένο κανονισμό λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης ή τουλάχιστον τον πιο ολοκληρωμένο κανονισμό στον δυτικό κόσμο. Άνθρωποι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις λένε ότι έχει επέλθει συμφωνία σε ένα σύνολο ελέγχων για προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google.

Αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 27 χωρών μελών κατέληξαν στον συμβιβασμό σε μια συνάντηση που ξεκίνησε την Τετάρτη το απόγευμα και διήρκεσε για ώρες, φέρνοντας πιο κοντά μια επίσημη συμφωνία για ένα ευρύτερο νομοσχέδιο γνωστό ως «AI Act». Μια τέτοια συμφωνία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα για τη ρύθμιση των εργαλείων παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η πράξη θα έκανε την ΕΕ το πρώτο πολιτικό όργανο εκτός Ασίας που θα προσπαθήσει να βάλει ισχυρά προστατευτικά κιγκλιδώματα στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εργάζονται εδώ και μήνες για να οριστικοποιήσουν περιεχόμενο του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη και να τον εγκρίνουν πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο δημιουργώντας μια καλή βάση πάνω στην οποία θα πατήσει το επόμενο κοινοβούλιο και οι σχετικές επιτροπές ώστε να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και να θεσπιστούν νέα ακόμη πιο αυστηρά πλαίσια και μέτρα ελέγχου της ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.

Η ΕΕ όπως και οι κυβερνήσεις πολλών χωρών  συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχει αγωνίζεται να βρει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης προστασίας των δικών της νεοφυών κυρίως εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η γαλλική Mistral AI και η γερμανική Aleph Alpha αλλά και της προστασίας της κοινωνίας από πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύει η τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό έχει αποδειχθεί ένα βασικό σημείο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, να αντιτίθενται σε κανόνες που θα έκαναν τις ευρωπαϊκές εταιρείες ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης μη ανταγωνιστικές σε σχέση με τις εταιρείες των χωρών εκτός ΕΕ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ έχουν προτείνει ένα σχέδιο που απαιτεί από τους προγραμματιστές του τύπου μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζουν εργαλεία όπως το ChatGPT να διατηρούν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εκπαίδευσης των μοντέλων τους, να συνοψίζουν το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και να επισημαίνουν περιεχόμενο που δημιουργείται από AI. Τα συστήματα που ενέχουν «συστημικούς κινδύνους» θα πρέπει να συνεργαστούν με την επιτροπή μέσω ενός κώδικα δεοντολογίας του κλάδου. Θα έπρεπε επίσης να παρακολουθούν και να αναφέρουν τυχόν περιστατικά από τα μοντέλα.

Naftemporiki.gr