Skip to main content

Μια κοντινή καυτή Γη ακτινογράφησε το Hubble (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη LTT 1445Ac . πηγή φωτο. (NASA, ESA, L. Hustak (STScI))

Ένα γειτονικό βραχώδη εξωπλανήτη μελέτησε το διαστημικό τηλεσκόπιο

Με τη βοήθεια του στόλου των διαφόρων ειδών διαστημικών τηλεσκοπίων, των ολοένα και πιο ισχυρών επίγειων τηλεσκοπίων και νέων μεθόδων παρατήρησης και εντοπισμού πλανητών μακριά από το ηλιακό μας σύστημα οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει περισσότερους από πέντε χιλιάδες πλανήτες που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του γαλαξία μας ενώ έχει υποδειχθεί η παρουσία άλλων τόσων και αναμένεται η διαδικασία επιβεβαίωσης της ύπαρξης τους.  Για τους περισσότερους από τους εξωπλανήτες που έχουν εντοπιστεί τα στοιχεία που έχουν καταφέρει να συλλέξουν για αυτούς οι επιστήμονες είναι από ελάχιστα ως και ανύπαρκτα.

Για αυτό ερευνητικές ομάδες στοχεύουν εξωπλανήτες που δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία αλλά θεωρούνται ενδιαφέροντες και προσπαθούν με τη βοήθεια κυρίως των διαστημικών τηλεσκοπίων να ανακαλύψουν τι είδους κόσμοι είναι αυτοί.
Μπορεί το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 17 μήνες να κλέβει την παράσταση με τις συνεχείς ανακαλύψεις του και στον τομέα των εξωπλανητών όμως το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, με τρεις δεκαετίες εμπειρίας και τεχνογνωσίας μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά στον εντοπισμό και μελέτη εξωπλανητών έστω και σε κοντινότερες αποστάσεις από αυτές που μπορεί να το κάνει το James Webb.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα που ανακάλυψε με τη βοήθεια του Hubble από το εξωπλανήτη LTT 1445Ac που ανακαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο.

Πρόκειται για έναν από τους πιο κοντινούς εξωπλανήτες που γνωρίζουμε για αυτό και αποτέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος από την ερευνητική ομάδα. Ο LTT 1445Ac βρίσκεται σε απόσταση 22 ετών φωτός από τη Γη και ανήκει σε ένα τριπλό αστρικό σύστημα με δύο από τα άστρα να είναι ερυθροί νάνοι, μια κατηγορία άστρων που έχει διαπιστωθεί ότι είναι σίγουρα η πιο πολυπληθής στο γαλαξία μας και πιθανότατα στο Σύμπαν. Οι εξωπλανήτες που έχουν εντοπιστεί σε δυαδικά αστρικά συστήματα είναι πολύ λίγοι και ακόμη λιγότεροι οι εξωπλανήτες σε τριπλά συστήματα γεγονός που μαζί με την σχετική εγγύτητα του LTT 1445Ac τον κατέστησε αντικείμενο έρευνας. Το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει και άλλους πλανήτες που αποτελούν αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο LTT 1445Ac είναι ένας βραχώδης πλανήτης με μέγεθος μόλις 1,07 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης και παρόμοια επίπεδα βαρύτητας στην επιφάνεια του. Όμως η έρευνα έδειξε ότι η θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνεια του είναι 260 βαθμοί Κελσίου γεγονός που τον καθιστά αφιλόξενο για την παρουσία της ζωής.

«Το Hubble παραμένει βασικός παράγοντας στη μελέτη εξωπλανητών. Υπάρχουν λίγοι βραχώδεις εξωπλανήτες πλανήτες που βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση για να μπορέσουμε να μάθουμε στοιχεία για την ατμόσφαιρά τους. Ο LTT 1445Ac βρίσκεται σε γαλαξιακές παραμέτρους ακριβώς δίπλα μας επομένως είναι ένας από τους καλύτερους εξωπλανήτες για παρακολούθηση και ανακάλυψη των συνθηκών του» αναφέρει η Λώρα Κρέιντμπεργκ του Ινστιτούτου Αστρονομίας Max Planck η οποία δεν αποτελούσε μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr