Skip to main content

Φιλικά στο περιβάλλον ιπτάμενα ταξί για το τοξικό Νέο Δελχί (βίντεο)

Ηλεκτρικά eVTOL θα πετούν σε δύο χρόνια στην πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου

Το Νέο Δελχί των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί ένα πραγματικό εφιάλτη κυκλοφοριακής συμφόρησης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η πρωτεύουσα της Ινδίας φιλοξενεί εδώ και χρόνια ένα νέφος αιθαλομίχλης το οποίο ανά περιόδους μέσα στη διάρκεια του έτους μετατρέπεται σε μια πραγματική τοξική ομίχλη που εγκαθίσται πάνω και μέσα στην πόλη εξαιτίας της διαδικασίας καύσης καλαμιών από τους αγρότες των γύρω περιοχών καθώς αλλάζουν μέσα στο χρόνο το είδος της καλλιέργειας στα χωράφια τους.

Μια λύση και στα δύο αυτά προβλήματα του Νέου Δελχί φιλοδοξεί να δώσει η αμερικανική εταιρεία Archer με τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί της. Πρόκειται για σκάφη κάθετης απογείωσης/προσγείωσης (eVTOL) που μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες σε αστικές περιοχές γρήγορα, εύκολα και χωρίς να εκπέμπουν ρύπους στο περιβάλλον.

Ο ινδικός τουριστικός γίγαντας InterGlobe υπέγραψε συμφωνία με την Archer για την παροχή ενός στόλου 200 ηλεκτρικών αεροσκαφών που κάθε ένα εξ’ αυτών θα μπορεί να μεταφέρει τέσσερις επιβάτες. Αυτά τα ιπτάμενα ταξί θα μπορούν να πραγματοποιούν δρομολόγια που σήμερα στους δρόμους του Νέου Δελχί χρειάζονται 70-90 λεπτά για να γίνουν σε περίπου 7 λεπτά. Τα πρώτα δρομολόγια των ιπτάμενων ταξί στο Νέο Δελχί αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026.

Η βιομηχανία των eVTOL είναι ταχέως αναπτυσσόμενη και πολλές εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν κατασκευάζουν διαφόρων τύπων (αυτόνομα, επανδρωμένα, υβριδικά) και μεγέθους (διθέσια, τετραθέσια ή και μεγαλύτερα) τέτοιου είδους ιπτάμενα οχήματα. Το Ντουμπάι, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν αποφασίσει να επιτρέψουν άμεσα τη χρήση αυτών των αεροσκαφών για να προσφέρουν υπηρεσίες ταξί από αέρος και βρίσκονται σε συζητήσεις με διάφορες εταιρείες για την παροχή eVTOL.

Naftemporiki.gr