Skip to main content

Τα πρώτα γυαλιά «νυχτερίδας» για άτομα με προβλήματα όρασης

Εικόνα από τις δοκιμές των γυαλιών-σόναρ. πηγή φωτό. (Lil Deverell)

Ενσωματώνουν τεχνολογία ηχοεντοπισμού για αποφυγή εμποδίων

Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία αιχμής που βοηθά τους ανθρώπους να «βλέπουν» χρησιμοποιώντας τον ήχο. Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη ζωή όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης ακόμη και τύφλωσης.

Περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι τυφλοί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και επιπλέον 246 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χαμηλή όραση, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, μαζί με τη νεοφυή εταιρεία ARIA Research από το Σίδνεϊ δημιούργησαν ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά επόμενης γενιάς, τα οποία μεταφράζουν οπτικές πληροφορίες σε διακριτά ηχητικά αρχεία.

«Τα έξυπνα γυαλιά χρησιμοποιούν συνήθως οπτικά δεδομένα από εργαλεία υπολογιστών και άλλες αισθητηριακές πληροφορίες για να μεταφράσουν το περιβάλλον του χρήστη σε ομιλία που συντίθεται από υπολογιστή. Ωστόσο, η τεχνολογία που αναπτύξαμε ηχοποιεί τα αντικείμενα, δημιουργώντας μοναδικές ηχητικές αναπαραστάσεις καθώς εισέρχονται στο οπτικό πεδίο της συσκευής. Για παράδειγμα, ο ήχος των φύλλων που θροΐζουν μπορεί να σημαίνει ένα φυτό ή ένας ήχος βουητού μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα κινητό τηλέφωνο» δήλωσε ο καθηγητής Τσιν Τεγκ Λιν από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στην έρευνα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή με 14 συμμετέχοντες επτά άτομα με τύφλωση ή χαμηλή όραση και επτά άτομα με δεμένα μάτια που χρησίμευαν ως ομάδα ελέγχου. Διαπίστωσαν ότι το σύστημα τους ενίσχυσε σημαντικά την ικανότητα των τυφλών ή ατόμων με χαμηλή όραση να αναγνωρίζουν και να προσεγγίζουν αντικείμενα, χωρίς να προκαλεί υπερβολική διανοητική προσπάθεια. «Η ακουστική ανάδραση δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναγνωρίζουν και να προσεγγίζουν αντικείμενα με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια αξιόπιστη λύση για άτομα με προβλήματα όρασης» λέει ο Λιν.

Naftemporiki.gr