Ένα από τα πιο βίαια, εντυπωσιακά και ταυτόχρονα μυστηριώδη φαινόμενα στο Σύμπαν μπορεί δυνητικά να απειλήσει την ανθρωπότητα και γενικότερα να μετατρέψει τη Γη σε ένα αφιλόξενο για τη ζωή πλανήτη. Πρόκειται για την αποκαλούμενη «τέλεια έκρηξη» στο Σύμπαν. Το φαινόμενο αφορά τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων που παράγει μια έκρηξη με μορφή τέλειας σφαίρας.
Τα άστρα νετρονίων (πάλσαρ) είναι άκρως συμπυκνωμένα άστρα αποτελούμενα κυρίως από νετρόνια και συνήθως έχουν διάμετρο μόνο 20 χιλιομέτρων, όμως έχουν βάρος σχεδόν διπλάσιο του Ήλιου. Ένα κουταλάκι ύλης από άστρο νετρονίων ζυγίζει περίπου όσο το όρος Έβερεστ. Όταν δύο άστρα νετρονίων συγκρούονται, συμβαίνει το εκρηκτικό φαινόμενο της κιλονόβα, καθώς ενώνονται αρχικά σε ένα ενιαίο τεράστιο άστρο νετρονίων, το οποίο μετά καταρρέει σε μαύρη τρύπα. Θεωρητικά οι κιλονόβα είχαν προβλεφθεί από το 1974, αλλά για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν σαφώς το 2013.
Με δημοσίευση της ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που έκανε για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη Γη αν μια κιλονόβα συμβεί σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας. «Βρήκαμε ότι εάν συνέβαινε μια συγχώνευση άστρων νετρονίων σε απόσταση περίπου 36 ετών φωτός από τη Γη, η προκύπτουσα ακτινοβολία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα γεγονός σε επίπεδο εξαφάνισης της ζωής στον πλανήτη» δηλώνει ο Χέιλ Πέρκινς, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign στις ΗΠΑ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν φτάσει στη Γη η καταστροφική ακτινοβολία μιας κιλονόβα θα καταστραφούν τα προστατευτικά για τη ζωή στρώματα της ατμόσφαιρας όπως αυτό του όζοντος και θα χρειαστούν πολλές χιλιάδες χρόνια μέχρι ο πλανήτης να συνέλθει. Το μόνο παρήγορο που επισημαίνουν και οι ειδικοί είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο στο Σύμπαν ενώ επίσης δεν έχουν εντοπιστεί δυαδικά συστήματα άστρων νετρονίων σε πολύ κοντινές απόστάσεις από τη Γη άρα οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο είναι πολύ περιορισμένες.
Naftemporiki.gr