Skip to main content

Ξεκίνησε στη Βρετανία η Σύνοδος για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Θα συζητηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι της ΑΙ και τρόποι αντιμετώπισης τους

Την στιγμή που όλοι αναμένουν την ανακοίνωση του νομοθετικού πλαισίου που θα θεσπίσει ο Λευκός Οίκος για την ανάπτυξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης με όρους ελέγχου και ασφάλειας ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από κράτη και οργανισμούς στη συνέχεια ξεκινά η Σύνοδος για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κυβερνήσεις, ακαδημαϊκοί και εταιρίες που εργάζονται στην τεχνολογία αιχμής της τεχνητής νοημοσύνης συγκεντρώνονται στο χωριό Μπλέτσεϊ 80 χλμ. βόρεια του Λονδίνου προκειμένου να συζητήσουν το πώς, ακόμη και το αν, οι κίνδυνοι της τεχνολογίας μπορούν να περιοριστούν.

Η σύνοδος είναι το πνευματικό παιδί του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, που θέλει να διαμορφώσει έναν ρόλο για τη Βρετανία ως ένας ενδιάμεσος ανάμεσα στα οικονομικά μπλοκ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κατάλογος των 100 προσκεκλημένων περιλαμβάνει διεθνείς ηγέτες, διευθύνοντες συμβούλους τεχνολογικών εταιριών όπως ο Έλον Μασκ και ο επικεφαλής της OpenAI (ChatGPT) Σαμ Άλτμαν, και ακαδημαϊκούς.

Σκεπτικιστές διερωτώνται πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να ασκήσει η Βρετανία, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών και η Ευρωπαϊκή Ένωση ωθούν για άλλες πρωτοβουλίες, ορισμένες από τις οποίες είναι προωθημένες. Όμως στη σύνοδο, που εστιάζει σε μοντέλα υψηλών δυνατοτήτων που αποκαλούνται “frontier ΑΙ”, θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αναπληρωτής υπουργός Τεχνολογίας της Κίνας και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η υπουργός Τεχνολογίας της Βρετανίας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε πως “οι σωστοί άνθρωποι με τις σωστές ειδικές γνώσεις” θα βρίσκονται γύρω από τραπέζι για να συζητήσουν πώς θα μετριαστούν οι κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence — AI). Η Κίνα θα είναι ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες, δεδομένου του ρόλου της χώρας στην ανάπτυξη της τεχνολογίας AI, αν και ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές είχαν διερωτηθεί αν θα έπρεπε να είχε προσκληθεί.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βρετανία Τζέιν Χάρτλι δήλωσε πως η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να είναι παγκόσμια, πρόσθεσε όμως πως είναι το Λονδίνο που απηύθυνε την πρόσκληση προς την Κίνα. «Αυτή είναι η πρόσκληση του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι των ΗΠΑ. Όταν η κυβέρνηση του ΗΒ μιλούσε μαζί μας, της είπαμε ‘είναι δική σας σύνοδος’. Άρα αν θέλετε να τους προσκαλέσετε, προσκαλέστε τους»

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Χάρις θα δώσει ομιλία στο Λονδίνο σήμερα όπου θα παρουσιάσει τις προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να θέσει τις παραμέτρους γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς αυτή καταγράφει γρήγορα κέρδη σε δυνατότητες και δημοτικότητα σε ένα περιβάλλον περιορισμένης, μέχρι στιγμής, ρύθμισης.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τη Δευτέρα προκειμένου η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει μεγαλύτερη εποπτεία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, την οικονομία, τη δημόσια υγεία ή την ασφάλεια. Ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας του Καναδά Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν δήλωσε πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα περιοριστεί από εθνικά σύνορα και ως εκ τούτου η διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων ρυθμίσεων που τίθενται σε εφαρμογή είναι σημαντική.

«Ο κίνδυνος είναι να κάνουμε τόσο λίγα μάλλον, αντί να κάνουμε τόσα πολλά, δεδομένης της ανάπτυξης και της ταχύτητας με την οποία πηγαίνουν τα πράγματα» δήλωσε στο Reuters. Στην ατζέντα της συνόδου βρίσκονται θέματα όπως το πώς συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες προκειμένου να κατασκευάσουν βιολογικά όπλα ικανά να αποδειχθούν εξυπνότερα από τους ανθρώπους και να σπείρουν χάος στον κόσμο.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ