Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ο σύγχρονος άνθρωπος μετανάστευσε από την Αφρική στην Ευρώπη πριν από περίπου 60 χιλιάδες έτη και οι πληθυσμοί του ακολούθησαν για αρκετές χιλιάδες έτη νομαδική ζωή. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Ecology and Evolution» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα γενετικής μελέτης που πραγματοποίησε τα οποία δείχνουν ότι ο πρώτος μόνιμος οικισμός των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη δημιουργήθηκε στη περιοχή της Κριμαίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο οικισμός αυτός δημιουργήθηκε πριν από περίπου 37 χιλιάδες έτη και αποτέλεσε το θεμέλιο μιας κοινότητας που έζησε εκεί για τουλάχιστον επτά χιλιάδες έτη δημιουργώντας έναν από τους πρώτους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Έχουν ανακαλυφθεί πέτρινα εργαλεία, ειδώλια της Αφροδίτης, κοσμήματα και άλλα ευρήματα αυτού του πολιτισμού που ονομάστηκε Gravettian αλλά οι ρίζες του δεν είχαν γίνει μέχρι σήμερα γνωστές.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα απολιθώματα ανθρώπων που έχουν εντοπιστεί στο Buran-Kaya III, ένα σπήλαιο που ανακαλύφθηκε στη Κριμαία το 1990 και διαθέτει μεγάλο πλήθος ευρημάτων ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται από τη Μέση Παλαιολιθική έως τον Μεσαίωνα, μια περίοδο τουλάχιστον 50.000 ετών.
Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων εστιάζεται περισσότερο στα ευρήματα που χρονολογούνται από 38.000 έως 34.000 χρόνια πριν, καθώς περιλαμβάνουν αντικείμενα παρόμοια με αυτά του πολιτισμού Gravettian. Αυτός ο πολιτισμός εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη ξεκινώντας πριν από περίπου 33.000 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Buran-Kaya μπορεί να είναι η παλαιότερη απόδειξη μόνιμων οικισμών στην Ευρώπη και μπορεί να οδήγησε στον Gravettian πολιτισμό.
«Η μελέτη μας προσθέτει ένα θεμελιώδες κομμάτι στο παζλ των λαών της Ευρώπης από τους σύγχρονους ανθρώπους. Τα άτομα από το Buran Kaya III ήταν οι πρόγονοι των Δυτικοευρωπαίων που παρήγαγαν τον Gravettian πολιτισμό» αναφέρει η Έβα Μαρί Γκιλ ειδικός στη παλαιογενετική του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Naftemporiki.gr