Skip to main content

«Είμαστε αστρόσκονη» στον αναβαθμισμένο θόλο του Πλανηταρίου

πηγή φωτό Ίδρυμα Ευγενίδου

Μια παράσταση του Διονύση Σιμόπουλου με αδημοσίευτη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Δύο κορυφαίοι Έλληνες, που κατά τη διάρκεια της ζωής τους συνδέονταν με φιλία και μοιράζονταν την ίδια αγάπη για τη Μουσική, το Διάστημα και την Τεχνολογία, «συναντώνται» ξανά στη νέα παράσταση «Είμαστε αστρόσκονη» στο Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος. Η παράσταση είναι το κύκνειο άσμα του επίτιμου διευθυντή του Ιδρύματος, Διονύση Σιμόπουλου, και το πρώτο αδημοσίευτο μουσικό έργο του παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, μετά το θάνατό του.

Η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε όταν ο Διονύσης Σιμόπουλος πρότεινε στον Βαγγέλη Παπαθανασίου να γράψει μουσική για μια νέα παράσταση για το Πλανητάριο. Τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις ήταν έντονες και οι δυο τους είχαν αρχίσει εντατική δουλειά. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2022, ωστόσο είχε ήδη ετοιμάσει τη μουσική για την παράσταση και είχε εκφράσει την επιθυμία του η παράσταση να προχωρήσει. Ο Διονύσης Σιμόπουλος αν και είχε επιβαρυμένη υγεία, συνέχισε να δουλεύει την παράσταση και ολοκλήρωσε το μοντάζ μόλις δύο ημέρες πριν από το θάνατό του, τον Αύγουστο του 2022.

Μετά τον θάνατο και του Διονύση Σιμόπουλου, ο γιος του, σκηνοθέτης, Παναγιώτης Σιμόπουλος, και ο στενός συνεργάτης του, αστρονόμος, Αλέξης Δεληβοριάς, δούλεψαν συναισθηματικά φορτισμένοι όλο το υλικό για ένα χρόνο για να ολοκληρώσουν το «Είμαστε αστρόσκονη». Επίσης, οι συνεργάτες του Βαγγέλη Παπαθανασίου, Φιλίπ Κολονά και Φρεντερίκ Ρουσό, προσάρμοσαν τις συνθέσεις στην παράσταση, και ο νομικός του σύμβουλος, Ευάγγελος Καλαφάτης, συνέβαλε στην παραχώρηση της μουσικής στο Ίδρυμα.

Η παράσταση

Το «Είμαστε αστρόσκονη» δεν είναι μόνο ντυμένο με τις μουσικές του Βαγγέλη Παπαθανασίου, αλλά και με τη φωνή του Διονύση Σιμόπουλου, με αποσπάσματα από παλαιότερες ηχογραφήσεις του, τις οποίες επεξεργάστηκε ηχητικά ο συνθέτης, Αναστάσιος Κατσάρης. Την αφήγηση στα αγγλικά κάνει ο ηθοποιός, Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Σιμόπουλος, ο οποίος έκανε την εκτέλεση της παραγωγής, «μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έγινε αυτοσκοπός του πατέρα μου να ολοκληρώσει την παράσταση. Αν και η υγεία του ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση, ο σκοπός αυτός σαν να του έδωσε μια πνοή και έλεγε σε όλους, ακόμα και γιατρούς και νοσηλευτές, ότι έχω μια ταινία να τελειώσω, κάνουμε μια ταινία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, που είναι τεράστιος μουσικοσυνθέτης».

Η παράσταση απαρτίζεται από δέκα κεφάλαια και αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακαλύψεων, από την έμφυτη διάθεση των ανθρώπων να εξερευνούν τον κόσμο και την προσπάθεια ερμηνείας των μυστικών των άστρων μέχρι τη γέννηση του Ηλιακού μας συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη. Το ταξίδι αυτό καταλήγει με τη διάσημη φράση του Διονύση Σιμόπουλου «Είμαστε πραγματικά όλοι μας αστρόσκονη και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα».

Ο Παναγιώτης Σιμόπουλος εξηγεί ότι ο πατέρας του «ήθελε η ταινία να είναι πολυθεματική, σαν δέκα τραγούδια από ένα άλμπουμ-αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Είπε στον Παπαθανασίου “έλα να κάνεις μια ταινία και να ακούσουμε τη μουσική σου και εγώ θα βάλω το πλαίσιο των δέκα θεμάτων”. Γι’ αυτό και ο υπότιτλος της ταινίας είναι “Αφιέρωμα στη μουσική και στο σύμπαν του Vangelis”».

Η παράσταση θα προβάλλεται καθημερινά στον αναβαθμισμένο θόλο του Ιδρύματος Ευγενίδου, του οποίου τα συστήματα ήχου και εικόνας αναβαθμίστηκαν πρόσφατα. «Αυτή η αναβάθμιση βελτιώνει όλους τους τομείς της προβολής για να είναι καλύτερη η εμπειρία εμβύθισης των θεατών στο προβαλλόμενο αντικείμενο», παρατήρησε ο διευθυντής του Πλανηταρίου, Μάνος Κιτσώνας, μιλώντας σε σχετική συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της παράστασης.

Το Πλανητάριο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ψηφιακής λειτουργίας και σχεδόν 60 χρόνια εκπαιδευτικής προσφοράς με περισσότερους από επτά εκατομμύρια επισκέπτες συνολικά. Στόχος του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον διοικητή του, Ιωάννη Γκόλια, είναι μεταξύ άλλων το Πλανητάριο να αναδειχθεί ως τοπόσημο στην Αθήνα όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και για τους τουρίστες.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ