Skip to main content

Αυτός είναι ο αρχαιότερος «μεγαδολοφόνος» των θαλασσών της Γης

Καλλιτεχνική απεικόνιση του τρομερού Lorrainosaurusi. πηγή φωτό ( Joschua Knüppe)

Πρόκειται για ένα άγνωστο είδος πλειοσαύρου του Τζουράσικ Παρκ

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα μέλους μιας δυναστείας μεγααρπακτικών πλειοσαύρων βρισκόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών για 80 εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Το θαλάσσιο τέρας, που έλαβε την επιστημονική ονομασία Lorrainosaurus keileni, σκορπούσε τον τρόμο σύμφωνα με τους ερευνητές στις θάλασσες της Ιουράσιας Περιόδου που καλύπτει την χρονική περίοδο πριν από 200 εκατ. έτη ως πριν από 145 εκατ. έτη. Είχε σαγόνια μήκους 1,3 μέτρων, σώμα σε σχήμα τορπίλης και ανήκε σε μια κατηγορία πλειοσαύρων που ονομάζονται Thalassophonea που όπως είναι ευνόητο σημαίνει «θαλάσσιοι φονιάδες».

Τα απολιθώματα αυτού του θαλάσσιου τέρατος εντοπίστηκαν το 1983 αλλά όπως συμβαίνει πολύ συχνά με παλαιοντολογικά ευρήματα έτσι και τα συγκεκριμένα δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθούν και χρειάστηκε επαναξέταση. Πολλές φορές παλαιοντολογικά ευρήματα είτε ξεχνιούνται σε συρτάρια και αποθήκες μουσείων ή συλλογών για πολλά χρόνια και μελετώνται όταν για κάποιο λόγο ανασυρθούν, είτε τα τεχνικά μέσα που υπήρχαν όταν εντοπίστηκαν δεν βοηθούσαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας τους, είτε υπάρχουν νέα ευρήματα που φωτίζουν την προέλευση παλαιότερων αταυτοποίητων ευρημάτων ή μεταβάλουν την αρχική εκτίμηση για αυτά.

Η μελέτη των απολιθωμάτων του Lorrainosaurus που εντοπίστηκαν στην περιοχή Lorrain της Γαλλίας έδειξε ότι ανήκε σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα γένος πλειοσαύρων και αποτελεί τον αρχαιότερο μεγααρπακτικό πλειόσαυρο που γνωρίζουμε. «Οι πλειόσαυροι ήταν οι κυρίαρχοι των Μεσοζωικών θαλασσών. Με το ζώο αυτό βρισκόμαστε στην αρχή μιας συναρπαστικής εξελικτικής ιστορίας που πραγματικά δεν κατανοούμε ακόμα» αναφέρει ο Ντάνιελ Μάντζια, παλαιοντολόγος του Ινστιτούτου Παλαιοβιολογίας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.