Πενηνταέξι χρόνια μετά την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού διαστημικού δορυφόρου (του ρωσικού Σπούτνικ) ο αριθμός των διαστημικών δορυφόρων που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε λειτουργία είναι 7,702 αλλά αυξάνεται συνεχώς αφού εκτοξεύονται σε σχεδόν μηνιαία βάση νέοι δορυφόροι κάθε είδους και λειτουργίας. Επίσης μερικές χιλιάδες δορυφόροι περιπλανιούνται γύρω από τη Γη έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή τους ή έχοντας διακόψει την λειτουργία τους λόγω βλάβης.
Τα τελευταία χρόνια διάφορς εταιρείες (SpaceX, Amazon, OneWeb) δημιουργούν τους αποκαλούμενους μέγκα-στόλους που όταν ολοκληρωθεί ο σχηματισμός τους θα αποτελούνται από πολλές χιλιάδες δορυφόρους που θα προσφέρουν κυρίως τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Ήδη ο υπάρχουν αριθμός δορυφόρων έχει αρχίσει να δημιουργεί διαφόρων ειδών προβλήματα που ξεκινούν από τη δημιουργία διαστημικών σκουπιδιών μέχρι και την… τύφλωση των τηλεσκοπίων των αστρονόμων εμποδίζοντας την παρατήρηση του Σύμπαντος από το έδαφος της Γης.
Ο αυξανόμενος αριθμός δορυφόρων δημιουργεί επίσης πολλών ειδών απειλές για την πρόκληση ατυχημάτων τόσο στο Διάστημα όσο και στη Γη. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) προέβλεψε ότι κάποιο κομμάτι από τους δορυφόρους του μέγκα-στόλου της Space X θα πέσει στη Γη τα επόμενα χρόνια σκοτώντας ανθρώπους με την εταιρεία που ανήκει στον Έλον Μασκ να αντιδρά άμεσα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αβάσιμο ισχυρισμό. Η FAA υπολόγισε ότι τα επόμενα 12 χρόνια περίπου 28 χιλιάδες κομμάτια από δορυφόρους που θα πέσουν στον πλανήτη μας θα καταφέρουν να επιβιώσουν από την τριβή της ατμόσφαιρας και θα προσγειωθούν στην επιφάνεια.
Με δεδομένο ότι το 85% των δορυφόρων που θα κυκλοφορούν σε λίγα χρόνια γύρω από τη Γη θα ανήκει στην Space X θεωρείται ότι οι πιθανότητες να είναι δικός της ο δορυφόρος που θα πέσει πάνω σε άνθρωπο είναι πολύ μεγάλες. Να σημειωθεί ότι στόχος της Space X είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας να διαθέτει ένα στόλο 42 χιλιάδων δορυφόρων.
Δορυφορική πολιορκία
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βανκούβερ υποστηρίζουν ότι με βάση τα αιτήματα εκτόξευσης δορυφόρων ο αριθμός τους πολύ σύντομα θα ανέλθει σε ένα εκατομμύριο γεγονός που όπως είναι ευνόητο μπορεί από τη μια πλευρά να έχει ως αποτέλεσμα την παροχή εντυπωσιακών τηλεπικοινιακών, επιστημονικών και άλλων υπηρεσιών στην ανθρωπότητα αλλά την ίδια στιγμή θα αυξηθούν οι απειλές και οι κίνδυνοι από την παρουσία τόσων δορυφόρων που θα περικλυκλώνουν τη Γη μοιάζοντας κυριολεκτικά σαν να τον πολιορκούν.
Οι κίνδυνοι σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πολλοί αναφέροντας την τεράστια φωτορύπανση που θα προκαλέσουν και τα διαφόρων ειδών ατυχήματα που θα προκαλούν είτε συγκρουόμενοι με διαστημόπλοια και διαστημικούς σταθμούς ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια γύρω από τη Γη είτε επειδή κάποιοι δορυφόροι ή κάποια κομμάτια τους θα πέφτουν συνεχώς στη Γη απειλώντας με καταστροφές και θανάτους.
Προφανώς η ύπαρξη τόσων δορυφόρων θα δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο πέπλο για τα επίγεια τηλεσκόπια και οι επιστήμονες θα βασίζονται πλέον μόνο στα διαστημικά τηλεσκόπια για την εξερεύνηση του Σύμπαντος. Η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού δορυφόρων είναι επόμενο ότι μπορεί να προκαλέσει και πολλά ακόμη απρόβλεπτα προς το παρόν προβλήματα και απειλές για την ανθρωπότητα.
Naftemporiki.gr