Τον Ιανουάριο του 2016 δύο αστρονόμοι του φημισμένου Πανεπιστημίου Caltech στις ΗΠΑ, οι Μάικλ Μπράουν και Κόνσταντιν Μπάτιγκιν, ανακοίνωσαν πως οι τροχιές έξι διαστημικών σωμάτων που κινούνται στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός ακόμη πλανήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πλανήτης αυτός που βρίσκεται πιο μακριά από τον Ποσειδώνα έχει μέγεθος τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.
Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί έκτοτε με όλα τα διαθέσιμα μέσα να εντοπίσει αυτόν τον πλανήτη που έχει λάβει τις ονομασίες «Πλανήτης X» και «Πλανήτης 9» αλλά παρά το (υποτιθέμενο) μεγάλο του μέγεθος δεν έχει καταστεί εφικτός ο εντοπισμός του και οι θεωρίες τόσο για την ύπαρξη του όσο και για το τι μπορεί να βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή που δημιουργεί τα κοσμικά φαινόμενα που δημιουργούν αυτό το μυστήριο αυξάνονται.
Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για αυτόν τον πλανήτη με διαφόρων ειδών αποτελέσματα, μια που παρουσιάστηκε πριν από έξι μήνες ανέφερε ότι ο πλανήτης Χ είναι πιθανό να διαθέτει 20 δορυφόρους. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» ρίχνει στο τραπέζι μια νέα προσέγγιση του ζητήματος σύμφωνα με την οποία δεν εντοπίζουμε τον Πλανήτη Χ επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει και τα φαινόμενα που υποδεικνύουν την ύπαρξη του είναι μια εναλλακτική μορφή βαρύτητας που σύμφωνα με τους ερευνητές που υπογράφουν την μελέτη «υποδύεται» τον πλανήτη μπερδεύοντας τους αστρονόμους.
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας τα φαινόμενα στην επίμαχη περιοχή που θεωρητικά βρίσκεται ο Πλανήτης Χ όχι με το καθιερωμένο μοντέλο για την βαρύτητα που βασίζεται στις θεωρίες του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν αλλά στην αποκαλούμενη Τροποποιημένη Νευτώνεια Δυναμική (Modified Newtonian dynamics -MOND) η οποία μελετά τα βαρυτικά φαινόμενα χωρίς την υποχρεωτική παρουσία της σκοτεινής ύλης, τη μυστηριώδη αόρατη ύλη που η κρατούσα κοσμολογική θεωρία αναφέρει ως την ύλη από την οποία αποτελείται περίπου το 30% της υλοενέργειας (ύλη-ενέργεια) του Σύμπαντος. Η MOND χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια σε μελέτες που σχετίζονται με την συμπεριφορά των γαλαξιών και τα φαινόμενα που παράγονται σε αυτούς.
«Η MOND είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εξήγηση παρατηρήσεων σε γαλαξιακό επίπεδο. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα μπορεί η MOND να βει εφαρμογή στις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος» αναφέρει ο Χαρς Μάθουρ, θεωρητικός φυσικός του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Οχάιο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Θα ενθουσιαζόμουν με την ιδέα ότι αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ο Πλανήτης Χ είναι στην πραγματικότητα ένα νέο είδος φυσικής αλλά υποπτεύομαι ότι οι πιθανότητες αυτό να ισχύει είναι πολύ μικρές. Πιθανότατα αυτό που υπάρχει εκεί είναι ένας συμβατικός πλανήτης» δήλωσε ο Μάικλ Μπράουν.
Naftemporiki.gr