Η Ελληνική Τεχνολογία Ρομποτικής (HTR) είναι μια ελληνική εταιρεία που ασχολείται με ρομποτικά οχήματα εξερεύνησης, τα οχήματα που είναι πιο γνωστά ως ρόβερ και είναι αυτά που εξερευνούν τα τελευταία 20 χρόνια τον Άρη και πρόσφατα αρχίσαμε να στέλνουμε και στη Σελήνη. Η HTR βασίζεται στους εξαιρετικά αποδοτικούς, εξ ολοκλήρου μεταλλικούς εύκαμπτους τροχούς της, ένα πατενταρισμένο σχέδιο που προέκυψε από μια πρόσφατη σύμβαση της HTR με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Οι τροχοί της HTR έχουν επίσης δοκιμαστεί από την αμερικανική εταιρεία Astrobotic και κρίθηκαν κατάλληλοι για τις αποστολές Cube Rover της Astrobotic στη Σελήνη.
Όμως μέσα σε ένα κλίμα πολλαπλών συρράξεων στον πλανήτη και με μία νέα εστία ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή ενώ στα βόρεια ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται, η έρευνα για τα μελλοντικά χερσαία αμυντικά συστήματα είναι επίκαιρη περισσότερο από ποτέ.
Στα πλαίσια αυτά, η HTR συμμετείχε στη σημαντική έκθεση του Συνδέσμου του Αμερικανικού Στρατού, την AUSA 2023, που έλαβε χώρα από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον. Εκεί στο περίπτερο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, παρουσιάστηκε η εξ ολοκλήρου μεταλλική ρόδα της HTR την οποία η εταιρεία αναπτύσσει για οχήματα παντός εδάφους. Οι τροχοί της HTR καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες λειτουργίας, όπως πολύ υψηλές θερμοκρασίες (φωτιές), χημικά και ραδιενεργά στοιχεία, λάσπη, χιόνι κλπ. Οι ρόδες είναι ελαστικές, κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από μεταλλικά μέρη, έχουν εξαιρετική απόδοση σε δύσκολα εδάφη και συγχρόνως αντέχουν θερμοκρασίες που κάνουν αντίστοιχες ρόδες από καουτσούκ να λιώνουν.
Η HTR έχει ήδη αναπτύξει πρότυπα οχήματα φρούρησης, (DEFEA 2023), που χρησιμοποιούν τις ρόδες μας και μπορούν να χρησιμεύσουν σε αποστολές αναγνώρισης, εντοπισμού στόχου, αλλά και πυρασφάλειας σε απομακρυσμένες περιοχές και δάση κατά τους θερινούς μήνες. Χάρη στην συγκεκριμένη τεχνολογία τροχών, η HTR κατασκευάζει χερσαία οχήματα φρούρησης που μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, με ηλιακή ενέργεια, χωρίς ανάγκη ανθρώπινης επέμβασης για ανεφοδιασμό. Τα αυτόνομα ηλιακά οχήματα με ρόδες της HTR μπορούν να διαδραματίσουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο έγκαιρης ειδοποίησης, τόσο σε περιπτώσεις εχθρικών ενεργειών στη χώρα μας, όσο και σε περιπτώσεις πυρκαγιών.
Ο Δρ. Αναστάσιος Κατελούζος, Media Manager της HTR μιλά στο Naftemporiki.gr και εξηγεί τις διάφορες εφαρμογές της τεχνολογίας που ανέπτυξε η εταιρεία.
Γνωρίσαμε την HTR ως μια εταιρεία που αναπτύσσει συστήματα και τεχνολογίες για διαστημικές εφαρμογές αλλά όπως φαίνεται οι τεχνολογίες σας βρίσκουν εφαρμογή και στο γήινο περιβάλλον και μάλιστα σε σημαντικά πεδία όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος κ.α. Ήταν στα σχέδια σας αυτή η πολυεπίπεδη χρήση της τεχνολογίας σας ή προέκυψε στην πορεία;
Η λεγόμενη dual use (διπλή χρήση) σε υλικά και συστήματα που αρχικά αναπτύσσονται για το διάστημα και μετά βρίσκουν γήινες εφαρμογές, είναι απόλυτα επιθυμητή και μάλιστα οι Διεθνείς Οργανισμοί (ESA, NASA) τις αποζητούν, δεδομένου ότι οι εφαρμογές αυτές δημιουργούν έτσι πολλαπλά return of investment (αποδόσεις επένδυσης). Οι τροχοί είναι ένα τυπικό παράδειγμα της περίπτωσης αυτής. Σχεδιασμένοι για τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της Σελήνης, μπορούν εύκολα να ανταπεξέλθουν σε υψηλές θερμοκρασίες, ακτινοβολίες και χημικά στην Γη.
Ποια είναι η αποδοχή της τεχνολογίας σας στις ΗΠΑ και ειδικότερα τον αμερικανικό στρατό;
Κατά την διάρκεια της AUSA 2023 εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά του Ερευνητικού Οργανισμού του Αμερικανικού Στρατού (DEVCOM), για αξιολόγηση των τροχών στα Κέντρα Δοκιμών Χερσαίων Οχημάτων που διαθέτει, (Warren, MI). Υπήρξε επίσης ενδιαφέρον από Αμερικανούς κατασκευαστές οχημάτων ξηράς, (UGV), οι οποίοι ήδη χρησιμοποιούν παρόμοιες αλλά λιγότερο ανθεκτικές ρόδες. Μεγάλο επίσης ήταν το ενδιαφέρον της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην AUSA για τα συστήματά μας (ΓΕΣ, ΓΔΑΕ).
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Σχεδιάζετε αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων σας ή πιθανώς κάποια εντελώς καινούργια;
Η HTR έχει ήδη αναπτύξει πρότυπα οχήματα φρούρησης, (DEFEA 2023), που χρησιμοποιούν τις ρόδες μας και μπορούν να χρησιμεύσουν σε αποστολές αναγνώρισης, εντοπισμού στόχου, αλλά και πυρασφάλειας σε απομακρυσμένες περιοχές και δάση κατά τους θερινούς μήνες. Χάρη στην συγκεκριμένη τεχνολογία τροχών, η HTR κατασκευάζει χερσαία οχήματα φρούρησης που μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, με ηλιακή ενέργεια, χωρίς ανάγκη ανθρώπινης επέμβασης για ανεφοδιασμό.
Τα αυτόνομα ηλιακά οχήματα με ρόδες της HTR μπορούν να διαδραματίσουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο έγκαιρης ειδοποίησης, τόσο σε περιπτώσεις εχθρικών ενεργειών στη χώρα μας, όσο και σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Η τεχνολογία αυτή εχει ανάγκη πολλαπλών και μακράς διάρκειας δοκιμών, προκειμένου να επιτευχθεί το επίπεδο συστημικής ωριμότητας που απαιτείται από τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Τα επόμενα σχέδιά μας λοιπόν είναι να πραγματοποιήσουμε τις δοκιμές αυτές τόσο σε Εθνικό / Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και με τον Αμερικανικό στρατό.
Naftemporiki.gr