Skip to main content

Η τεχνητή νοημοσύνη ρίχνεται στη μάχη της πρόβλεψης σεισμών

Intime News/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μια ακόμη χρήσιμη εφαρμογή της τεχνολογίας ΑΙ σε ένα πεδίο που η ανθρωπότητα αναζητά αποτελεσματικά επιστημονικά εργαλεία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας δημιούργησαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος όπως υποστηρίζουν μπορεί να κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία προβλέψεις του χρόνου, της τοποθεσίας και της έντασης ενός σεισμού. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα σε περίοδο επτά μηνών, ο αλγόριθμος προέβλεψε με ακρίβεια το 70% των σεισμών μια ολόκληρη εβδομάδα πριν αυτοί εκδηλωθούν.

Προέβλεψε 14 σεισμούς σε μια περιοχή 320 χλμ. από το εκτιμώμενο επίκεντρο και έκανε επίσης μια πολύ ακριβή πρόβλεψη σχετικά με την έντασή τους, αναφέρουν σε δημοσίευση τους οι ερευνητές. Σημειώνεται πάντως ότι το σύστημα δεν κάνει σε αυτή την πρώτη του έκδοση στοχευμένες προβλέψεις ενός και μόνο σεισμού ενώ έκανε και ορισμένες (οκτώ) αποτυχημένες προβλέψεις.

Η ερευνητική ομάδα εκπαίδευσε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να πραγματοποιεί αναλύσεις σε σεισμικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μελετώντας την τωρινή σεισμική δραστηριότητα με προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα σε μια περιοχή και προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη επερχομένων σεισμικών δονήσεων.

«Η πρόβλεψη των σεισμών είναι το ιερό δισκοπότηρο. Αυτό που πετύχαμε μας λέει ότι αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν αδύνατο πρόβλημα είναι επιλύσιμο κατ’ αρχήν» λέει ο Σεργκέι Φόμελ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές είπαν ότι με την ανάπτυξη του συστήματος τους σε τοποθεσίες με αποτελεσματικά δίκτυα σεισμικής παρακολούθησης όπως η Καλιφόρνια, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Τέξα αυτό να μπορεί να εκπαιδευτεί για να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας του και ενδεχομένως να βελτιώσει την ακρίβειά του σε μια ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων.

Naftemporiki.gr