Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών ερευνών που έγιναν με το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb το οποίο εντόπισε εκατοντάδες αρχέγονους γαλαξίες που σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν γαλαξίες μεγάλου μεγέθους και διέθεταν τεράστιο αριθμό άστρων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκπληξη δεδομένου ότι η ηλικία αυτών των γαλαξιών τοποθετήθηκε περίπου 500-600 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος.
Σύμφωνα με τη κρατούσα κοσμολογική θεωρία εκείνη την χρονική περίοδο οι συνθήκες που επικρατούσαν στο Σύμπαν ήταν τέτοιες που θεωρητικά επέτρεπαν μεν τον σχηματισμό γαλαξιών αλλά με πολύ μικρό αριθμό και απλοικών άστρων άρα αυτοί οι γαλαξίες εκτός των άλλων είχαν πολύ μικρή ως μηδαμινή φωτεινότητα.
Όμως οι γαλαξίες που εντόπισε το James Webb ήταν ιδιαίτερα λαμπεροί γεγονός που οδήγησε τις ερευνητικές ομάδες αλλά και τους ειδικούς να θεωρήσουν ότι ο λαμπρός φωτισμός των γαλαξιών οφείλεται σε μαζική παρουσία άστρων γεγονός όμως που πονοκεφαλιάζει την επιστημονική κοινότητα για το πώς συνέβη κάτι τέτοιο στις δεδομένες κοσμικές συνθήκες εκείνης της περιόδου. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ επιχειρεί να λύσουν αυτό το μυστήριο.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα αυτοί αρχέγονοι οι λαμπεροί γαλαξίες που εντόπισε το James Webb ακολουθούσαν τους κανόνες του κοσμικού περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονταν δηλαδή είχαν λίγα άστρα. Αυτό που συνέβη σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν ότι στους γαλαξίες αυτούς τα άστρα για μια σειρά από αιτίες δεν ακολούθησαν την συμβατική διαδικασία της γέννησης τους η οποία ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα άστρα σε αυτούς τους γαλαξίες γεννήθηκαν ξαφνικά με ένα κοσμικό… τοκετό που παρήγαγε έντονο φως και έτσι μπορεί οι γαλαξίες να είχαν μικρό αριθμό άστρων όπως έπρεπε αλλά απλά αυτά φωτοβολούσαν έντονα καθώς γεννιόντουσαν ξεγελώντας τους επιστήμονες για το μέγεθος του κάθε γαλαξία.
Όπως είναι ευνόητο αναμένονται νέες μελέτες για αυτούς τους γαλαξίες ώστε να δοθούν οριστικές απαντήσεις στο τι συμβαίνει με αυτούς αφού αν ισχύει το αρχικό σενάριο των γαλαξιών με μεγάλο αριθμό άστρων αλλάζει άρδην η θεώρηση που υπάρχει μέχρι σήμερα για την εξέλιξη του Σύμπαντος μετά την Μεγάλη Εκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.
Naftemporiki.gr