Skip to main content

Εντοπίστηκε DNA εξαφανισμένου είδους θαλάσσιας χελώνας ηλικίας έξι εκατ. ετών

Στη φωτογραφία θαλάσσια χελώνα της οικογένειας Lepidochelys.

Η ανακάλυψη αναμένεται να ρίξει φως την εξέλιξη των θαλάσσιων χελωνών.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη και πιο συγκεκριμένα τον εντοπισμό DNA σε απολιθώματα μιας θαλάσσιας χελώνας ηλικίας έξι εκατ. ετών.

H χελώνα ανήκει στην οικογένεια θαλάσσιων χελωνών Lepidochelys και πρόκειται για ένα εξαφανισμένο σήμερα είδος που σχετίζεται στενά με τα σημερινά είδη θαλάσσιων χελωνών Kemp’s ridley και olive ridley. Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική αφού ο εντοπισμός γενετικού υλικού σε απολιθώματα σπονδυλωτών τέτοιας ηλικίας είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα και για αυτό τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες. Οι ερευνητές εντόπισαν ορισμένα οστικά κύτταρα, που ονομάζονται οστεοκύτταρα, τα οποία διατηρήθηκαν εξαιρετικά στο απολίθωμα που είχε ανακαλυφθεί σε ακτή του Παναμά το 2015.

«Σε ορισμένα από τα οστεοκύτταρα, οι πυρήνες των κυττάρων διατηρήθηκαν και αντέδρασαν σε ένα χημικό διάλυμα που επέτρεψε στους ερευνητές να αναγνωρίσουν την παρουσία υπολειμμάτων DNA, του μορίου που μεταφέρει γενετικές πληροφορίες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία ενός οργανισμού. Θέλω να επισημάνω ότι δεν εξάγαμε DNA, μπορούσαμε μόνο να αναγνωρίσουμε την παρουσία ιχνών DNA στους πυρήνες» δήλωσε ο παλαιοντολόγος αναφέρει ο Έντουιν Καντένα του Universidad del Rosario στη Μπογκοτά και του Smithsonian Tropical Research Institute, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το DNA είναι αρκετά φθαρτό, αν και στις κατάλληλες συνθήκες έχει διατηρηθεί σε ορισμένα αρχαία κατάλοιπα. Ερευνητές ανέφεραν πέρυσι την ανακάλυψη DNA από ζώα, φυτά και μικρόβια που χρονολογούνται πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια από ίζημα στο απομακρυσμένο βορειότερο σημείο της Γροιλανδίας.

Ο Καντένα είπε ότι τα μόνα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών από αυτή την χελώνα που βρέθηκαν με παρόμοια υπολείμματα DNA ήταν δύο δεινοσαύρων ηλικίας 66 εκατ. ετών και 78 εκατ. ετών. Έχει επίσης αναφερθεί εντοπισμός DNA εντόμων που χρονολογείται πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Η ανακάλυψη του DNA της πανάρχαιας χελώνας όπως είναι ευνόητο θα φωτίσει τόσο την εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους και μπορεί να προσφέρει πληροφορίες γενικότερα για τις θαλάσσιες χελώνες.

Naftemporiki.gr