Από όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (εξαιρουμένης της Γης φυσικά) ο Κρόνος είναι αδιαμφισβήτητα αυτός που κερδίζει τις εντυπώσεις εξαιτίας των εντυπωσιακών δακτυλίων του. Οι μελέτες για την προέλευση αυτών των δαχτυλιδιών είναι συνεχείς αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν συμφωνούν ούτε για το πώς σχηματίστηκαν ούτε καν για την ηλικία τους. Πριν από ένα χρόνο μια μελέτη έκανε λόγο για ένα παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου που οι ερευνητές ονόμασαν «Χρυσαλλίδα» ο οποίος πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια διαλύθηκε και τα υπολείμματά του σχημάτισαν σταδιακά τους δακτυλίους του πλανήτη.
H NASA ανακοίνωσε ότι επιστήμονες της συμμετείχαν σε μια νέα μελέτη για την προέλευση των δακτυλίων του Κρόνου και τα αποτελέσματα της συμφωνούν εν μέρει με την μελέτη για την Χρυσαλλίδα. Οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα δείχνει ότι πριν από μερικές εκατοντάδες εκατ. έτη οι βαρυτικές δυνάμεις του Κρόνου οδήγησαν δύο δορυφόρους του σε τροχιά σύγκρουσης το αποτέλεσμα της οποίας είναι τα εντυπωσιακά δαχτυλίδια του πλανήτη. Οι ερευνητές έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την σχετική προσομοίωση.
O Κρόνος διαθέτει 145 αναγνωρισμένους δορυφόρους άλλοι εκ των οποίων βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν και άλλοι είναι πιο απομακρυσμένοι ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλοι που περιμένουν τον εντοπισμό τους. Από τους δεκάδες δορυφόρους του κρόνου εκείνοι που ξεχωρίζουν είναι ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος. Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου και ο δεύτερος μεγαλύτερος του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση την οποία οι επιστήμονες χαρακτήριζουν παρόμοια με αυτή της Γης στα αρχικά στάδια της ύπαρξης της για αυτό και ο Τιτάνας αποτελεί μόνιμο στόχο παρτατηρήσεων και μελέτης ενώ σχεδιάζονται αποστολές εξερεύνησης του ακόμη και με χρήση drones.
Ο Εγκέλαδος είναι ένας μικρός παγωμένος δορυφόρος ο οποίος όμως διαθέτει ένα μεγάλο υπόγειο ωκεανό με τις μελέτες που γίνονται σε αυτόν να δείχνουν ότι είναι φιλικός στη ζωή και μάλιστα θεωρείται πλέον ο κόσμος με τις περισσότερες πιθανότητες στο ηλιακό μας σύστημα να διαθέτει κάποιες μορφές ζωής.
Naftemporiki.gr