Τα βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νομπέλ του τρελού επιστήμονα», απονεμήθηκαν για 33η χρονιά αυτή τη φορά σε διαδικτυακή εκδήλωση ενώ τα χρόνια πριν την πανδημία η τελετή γινόταν σε αίθουσες Πανεπιστημίων όπως αυτό του Χάρβαρντ.
Διοργανώνονται από το Annals of Improbable Research (Χρονικά της Απίθανης Ερευνας) που προσεγγίζει με χιούμορ την επιστήμη. Τα βραβεία που δίνει το περιοδικό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι προσπαθούν να σατιρίσουν την επιστημονική έρευνα αλλά από την άλλη πλευρά δείχνουν ότι δεν αποκλείεται κάποιες έρευνες που φαινομενικά μοιάζουν εντελώς παράλογες μπορούν τελικά να προσφέρουν χρήσιμες γνώσεις.
Σε μια κίνηση που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει ως ένα είδος… τρολαρίσματος στο περίπου ένα εκατ. ευρώ που λαμβάνουν οι νικητές των βραβείων Νομπέλ οι νικητές των βραβείων Ig λαμβάνουν ένα χαρτονόμισμα 10 τρισεκατομμυρίων της Ζιμπάμπουε που πρακτικά δεν έχει καμία αξία.
Ανάμεσα στους φετινούς νικητές ξεχωρίζουν οι έρευνες για:
· Δημιουργία μηχανικών εργαλείων λαβής η έμπνευση των οποίων προήλθε από παρατηρήσεις στο πώς κουλουριάζονται τα πόδια μιας νεκρής αράχνης.
· Hλεκτρικά τσοπ στικς τα οποία ενισχύουν την αλμυρή γεύση και εκτός των άλλων μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν ή πρέπει να μειώσουν το νάτριο στη διατροφή τους.
· Mέτρηση των τριχών στα ρουθούνια για να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι έχουν ίσο αριθμό τριχών σε κάθε ρουθούνι.
· Tη σεξουαλική ζωή της αντσούγιας η οποία μπορεί να προκαλεί μικρές δίνες στους ωκεανούς
· Mελέτες στον εγκέφαλο ατόμων που έχουν την ικανότητα να μιλούν ανάποδα.
Naftemporiki.gr