Να σβήσει τη φωτιά που άναψε στη Γαλλία και άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις επιχειρεί η Apple αναφορικά με το iPhone 12 το οποίο η γαλλική κυβέρνηση κατηγόρησε ότι εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Tρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του το iPhone 12 κατηγορείται από τις Γαλλικές Αρχές ότι εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τα επίπεδα της οποίας υπερβαίνουν τα όρια του δείκτη SAR ο οποίος καταγράφει την ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που απορροφάται από το σώμα και είναι ο δείκτης με τα όρια του οποίου πρέπει να συμβαδίζουν τα κινητά τηλέφωνα. Ο Εθνικός Οργανισμός Συχνοτήτων της Γαλλίας (ANFR) ανακοίνωσε ότι το iPhone 12 ξεπερνά τα όρια του SAR και απαγόρευσε προσωρινά τις πωλήσεις της συσκευής ζητώντας από την Apple να βρει λύση στο πρόβλημα εντός δύο εβδομάδων για να άρει την απαγόρευση σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί εντολή ανάκλησης όλων των iPhone 12 που πωλούνται στη Γαλλία. Η Apple από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έχουν γίνει πολλές εργαστηριακές μελέτες από ανεξάρτητους φορείς τα αποτελέσματα των οποίων έχουν δείξει ότι τα iPhone 12 είναι εντός των ορίων του δείκτη SAR.
Ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ζαν-Νοέλ Μπαρώ απάντησε στον αμερικανικό κολοσσό ότι όχι μόνο στηρίζει την απόφαση του ANFR αλλά ανέφερε ότι αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί η Γαλλία θα στείλει τα αποτελέσματα των ελέγχων για το συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο στις αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλώντας πανευρωπαϊκή απαγόρευση της συσκευής.
Μετά τις δηλώσεις του Μπαρώ το Βέλγιο και η Γερμανία ξεκίνησαν έρευνες για το iPhone 12 εξέλιξη που υποχρέωσαν την Apple να δράσει άμεσα υπό τον φόβο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες αλλά προφανώς και ενόψει της επικείμενη κυκλοφορίας τις επόμενες μέρες του iPhone 15 και δε θα ήθελε με τίποτε η Apple να υπάρχουν σκιές στο λανσάρισμα της νέας ναυαρχίδας του. Έτσι η Apple ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αναβάθμιση λογισμικού του iPhone 12 την οποία υπέδειξε η γαλλική κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στην απαγόρευση πωλήσεων της συσκευής. Μένει να δούμε αν η αναβάθμιση θα λύσει το πρόβλημα ή θα υπάρξουν περαιτέρω ζητήματα ασφαλείας όπως επίσης αν οι σχετικές έρευνες θα επεκταθούν και σε άλλα μοντέλα iPhone.
Ερωτηματικό πάντως εξακολουθεί να αποτελεί το πότε και πώς εντοπίστηκε το πρόβλημα με τα iPhone 12 δεδομένου ότι η συσκευή κυκλοφόρησε πριν από τρία χρόνια και δημιουργούνται εύλογες απορίες. Υπάρχει κάποιο κενό στις διαδικασίες ελέγχου των κινητών τηλεφώνων πριν αυτά κυκλοφορήσουν και άρα μπορεί να κυκλοφορούν συσκευές που δεν πληρούν κάποιες προδιαγραφές ασφάλειας και πρέπει να υπάρξει κάποιο τυχαίο εύρημα ή καταγγελία στη συνέχεια για να γίνει κάποια έρευνα; Η συγκεκριμένη συσκευή πέρασε τους σχετικούς ελέγχους όταν κυκλοφόρησε αλλά στη συνέχεια υπήρξαν αλλαγές στο λογισμικό της από την εταιρεία που δημιούργησαν το πρόβλημα; Όταν γίνονται αναβαθμίσεις ή τροποποιήσεις λογισμικού σε κινητά τηλέφωνα μετά την κυκλοφορία τους αυτές υπόκεινται σε κάποιους ελέγχους από φορείς που δεν σχετίζονται με την κατασκευάστρια εταιρεία πριν οι αλλαγές αυτές γίνουν; Ίσως το ζήτημα που προέκυψε με το iPhone 12 να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη διαδικασία αδειοδότησης και κυκλοφορίας των κινητών τηλεφώνων.
Naftemporiki.gr