Skip to main content

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν βρίσκουν κοινό πεδίο συνεργασίας για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι ηγέτες της βιομηχανίας της τεχνολογίας για την ρύθμιση της ΑΙ.

Δεν βγήκε λευκός καπνός από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου με θέμα την θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων για την τεχνητή νοημοσύνη, συνεδρίαση στην οποία είχαν κληθεί οι επικεφαλής των εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνολογίες ΑΙ. Ανάμεσα τους ήταν το αφεντικό των Tesla, Space X, X (πρώην Twitter) και Neuralink Ελον Μασκ, o Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Facebook, Instagram, WhatsApp), o Σουντάρ Πιτσάι (Google), ο Σαμ Άλτμαν (OpenAI-ChatGPT), o Μπιλ Γκέιτς (Microsoft) και τα στελέχη άλλων τεχνολογικών κολοσσών όπως η IBM. Καλεσμένες ήταν επίσης και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων των πολιτών κ.α.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης που ήταν να αναδειχθούν τρόποι ελέγχου της εξέλιξης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, η θέσπιση κάποιου ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη της ΑΙ αλλά και τρόποι προστασίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ από την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως έγινε γνωστό τόσο από διαρροές για όσα ειπώθηκαν στην κλειστή συνεδρίαση όσο και από τις δηλώσεις που έκαναν πολλοί από τους συμμετέχοντες μετά το τέλος της άπαντες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης αλλά υπήρξε διαφωνία ως προς το ποιος θα ασκεί αυτόν τον έλεγχο και τι είδους έλεγχος θα είναι αυτός. Στο τραπέζι έπεσε μια πρόταση για δημιουργίας μιας κρατικής ρυθμιστικής Αρχής για την τεχνητή νοημοσύνη, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο Ελον Μασκ ενώ ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν είπε ξεκάθαρα αν αποδέχεται μια τέτοια Αρχή αλλά είπε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να φτιάξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ενώ δήλωσε ότι η εταιρεία του συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς, νομοθέτες και κοινωνικούς φορείς ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανοί κίνδυνοι από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει κάποια απώλεια στα οφέλη της.

Όμως δεν υπήρξε ανάλογη στάση από τα υπόλοιπα στελέχη των εταιρειών και γενικά όπως διαφάνηκε έγινε μια θεωρητική προσέγγιση της κατάστασης στην οποία διαφάνηκε ότι η βιομηχανία της τεχνολογίας δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις ούτε κάποια κοινή γραμμή στο τι πρέπει να γίνει για το ζήτημα του ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης.

Να σημειωθεί ότι ορισμένα μέλη του Κογκρέσου απέφυγαν να παραστούν στη συνεδρίαση κάνοντας ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια. «Ήταν ένα τεράστιο κοκτέιλ πάρτι για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Δεν καταλαβαίνω γιατί καλέσαμε τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων μονοπωλίων στον κόσμο για να συζητήσουμε το πώς θα τους βοηθήσουμε να βγάζουν ακόμη περισσότερα χρήματα και όλα αυτά να γίνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός Τζος Χάουι.

Naftemporiki.gr