Η επιφάνεια της Γης αποτελείται από πολλές τεκτονικές πλάκες, μεγάλα τμήματα του εξωτερικού στρώματος του πλανήτη, που κινούνται μεταξύ τους. Αυτή η κίνηση είναι υπεύθυνη για διάφορα γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί, τα ηφαίστεια και ο σχηματισμός βουνών και ωκεάνιων λεκανών.
Η τεκτονική δραστηριότητα στο Μαρόκο περιλαμβάνει κυρίως τη σύγκλιση της ευρασιατικής και της νουβικής (αφρικανικής) πλάκας. Η Ευρασιατική Πλάκα που πιέζει ενάντια στη Νουβική Πλάκα είναι αυτό που οδήγησε στο σχηματισμό της οροσειράς του Άτλαντα που διασχίζει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Διαπιστώθηκε ότι η οροσειρά και πιο συγκεκριμένα ένα σημείο 71 χλμ. νοτιοδυτικά του Μαρακές ήταν το επίκεντρο αυτού του πρόσφατου σεισμού που σκόρπισε την καταστροφή και καταγράφει μέχρι στιγμής περίπου τρεις χιλιάδες άπωλειες ανθρώπινων ζωών.
Επί του παρόντος, οι συγκρούσεις μεταξύ των πλακών προκαλούν βράχυνση των βουνών του Άτλαντα, εξηγώντας τη σεισμικότητα της περιοχής. Το γνωρίζουμε αυτό λόγω των δεδομένων από μετρήσεις GPS, που δείχνουν ότι κάθε χρόνο πλησιάζουν περίπου 1 χιλιοστό το ένα στο άλλο. Αυτή η βράχυνση και η συμπίεση προκαλεί τη δημιουργία ρηγμάτων στα οποία δημιουργείται τεράστια τριβή μεταξύ των πλακών. Αυτά τα ρήγματα είναι η πιθανή αιτία αυτού του σεισμού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα ρήγματα ήταν ενεργά εδώ και πολύ πάρα πολύ καιρό ίσως εδώ και μερικά εκατομμύρια χρόνια.
Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε από διάφορους ερευνητές, τα βουνά της οροσειράς του Άτλαντα έχουν ένα μοναδικό γεωλογικό χαρακτηριστικό όπου το πιο εξωτερικό και σκληρό στρώμα της Γης, που ονομάζεται λιθόσφαιρα, είναι πιο λεπτό από το συνηθισμένο, σε συνδυασμό με μια ασυνήθιστη άνοδο του μανδύα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν σύμφωνα με τους ειδικούς να έχουν επηρεάσει όχι μόνο την εμφάνιση αυτού του μεγάλου σεισμού αλλά και το επίπεδο της ισχύος και καταστροφικότητας του.
Naftempoirki.gr