Skip to main content

Γιατί εμφανίζονται σφοδρές καταιγίδες μετά από έντονη ζέστη;

Οι μηχανισμοί και διασύνδεση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η Ελλάδα υποφέρει από πρωτοφανείς έντασης καταιγίδες οι οποίες έκαναν την εμφάνιση τους μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Συνδέονται τα δύο φαινόμενα και αν ναι πώς; Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση.
Οι καταιγίδες χρειάζονται θερμότητα για να δημιουργηθούν. Όταν ο αέρας θερμαίνεται, ανεβαίνει, καθώς ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο αέρα. Επίσης, εξατμίζει την υγρασία στον αέρα μετατρέποντάς τον σε αέριο.  Όσο ανεβαίνει ο αέρας τόσο περισσότερο αρχίζει να κρυώνει. Όταν φτάσει αρκετά ψηλά, οι υδρατμοί που έφερε μαζί του συμπυκνώνονται και μετατρέπονται ξανά σε σταγονίδια νερού.

Εάν αυτό συμβεί αρκετά γρήγορα, θα σχηματίσει αυτό που ονομάζεται σωρευτικό σύννεφο. Σε αυτό το σύννεφο, οι σταγόνες νερού συγχωνεύονται και παγώνουν σε κρυστάλλους πάγου. Όταν γίνονται αρκετά μεγάλοι και η ανοδική ροή του αέρα δεν είναι πλέον αρκετά ισχυρή για να τους κρατήσει στο σύννεφο, αυτοί οι κρύσταλλοι πέφτουν σαν χαλάζι.

Αυτό το χαλάζι είναι που δημιουργεί τις συνθήκες που χρειάζονται για βροντές και κεραυνούς, γιατί καθώς πέφτουν τρίβονται μεταξύ τους και παράγουν ηλεκτρισμό. Αυτά τα ηλεκτρικά φορτία που παράγουν έλκονται από την επιφάνεια της Γης και όταν γίνουν αρκετά δυνατά ενώνονται για να σχηματίσουν κεραυνό. Η βροντή που ακούμε είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ποσότητας θερμότητας που εκπέμπει ο κεραυνός.

Ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού και γενικότερα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δημιούργησαν σύμφωνα με τους ειδικούς ιδανικές συνθήκες για καταιγίδες. Όμως οι καλοκαιρινές καταιγίδες είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλεφθούν και να διαπιστωθεί έγκαιρα πότε και πού θα χτυπήσουν ώστε να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας.  Οι ειδικοί παρομοιάζουν τις καλοκαιρινές καταιγίδες με το βραστό νερό. Όταν ζεσταίνουμε νερό ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθούν φυσαλίδες κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει πότε πού θα εμφανιστεί η πρώτη φυσαλίδα.

Naftemporiki.gr