Skip to main content

Η Ινδία μετά τη Σελήνη στέλνει αποστολή και στον Ήλιο (βίντεο)

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα εκτοξευτεί ινδικό ηλιακό παρατηρητήριο.

Λίγες μόλις μέρες μετά την πετυχημένη αποστολή προσσελήνωσης ενός σκάφους και ενός ρόβερ έρευνας στη Σελήνη η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα εκτοξεύσει ένα διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο παρόμοιο με αυτά της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που παρατηρούν τον Ήλιο 24 ώρες το 24ωρο καταγράφοντας εικόνες και δεδομένα που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών του μητρικού μας άστρου.

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ISRO ανακοίνωσε ότι η εκτόξευση του παρατηρητηρίου θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου. Το παρατηρητήριο ονομάζεται Aditya-L1 και βασική του αποστολή είναι  η μελέτη των ηλιακών ανέμων.

Ο ηλιακός άνεμος ή αστρικός άνεμος είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα ενός άστρου, όπως ο Ήλιος. Αποτελείται κυρίως από ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια. Ο ηλιακός άνεμος εκτοξεύεται από διαφορετικά σημεία της επιφάνειας του Ήλιου και με διαφορετική αρχική ταχύτητα λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στα σημεία από όπου πηγάζει.

Ο ηλιακός άνεμος δημιουργεί την ηλιόσφαιρα, μια τεράστια κοσμική φυσαλίδα στο διαστρικό ενδιάμεσο που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα. Άλλα φαινόμενα περιλαμβάνουν γεωμαγνητικές καταιγίδες που παράγουν στη Γη το σέλας και προκαλούν προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ηλιακοί άνεμοι θεωρούνται επίσης υπεύθυνοι και για άλλα φαινόμενα. Πρόσφατα μελέτη υπέδειξε τους ηλιακούς ανέμους ως υπευθύνους για την απώλεια της ατμόσφαιρας του Άρη και τις ακραίες συνθήκες ερημοποίησης που διαθέτει σήμερα. Μέχρι σήμερα ο μηχανισμός δημιουργίας των ηλιακών ανέμων παραμένει άγνωστος.

Naftemporiki.gr