Στις 15:32 ώρα Ελλάδας η σεληνάκατος Vikram της Ινδίας προσεδαφίστηκε ομαλά στην επιφάνεια του νότιου πόλου της Σελήνης. Το σκάφος που στα σανσκριτικά σημαίνει «Γενναιότητα», καθώς και ένα ρόβερ, το ρομποτάκι Pragyan (το όνομα σημαίνει «Σοφία») θα εξερευνήσουν την επιφάνεια της Σελήνης αλλά και το υπέδαφος της με ένα από τους βασικούς στόχους να είναι ο εντοπισμός νερού σε παγωμένη μορφή.
Επιτυχημένες προσσεληνώσεις έχουν κάνει μέχρι σήμερα μόνο τρεις άλλες χώρες, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η πρώτη απόπειρα της Ινδίας, πριν από τέσσερα χρόνια, απέτυχε όταν το προσωπικό εδάφους έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο λίγο πριν από την άφιξή του στη Σελήνη. Η επιτυχία της αποστολής θα επιτρέψει στην Ινδία να οργανώσει νέες πιο σύνθετες αποστολές στη Σελήνη με στόχο να μπορέσει να αποκτήσει ζωτικό χώρο στο φυσικό μας δορυφόρο και να εδραιώσει την παρουσία της εκεί ώστε να παίξει ρόλο στο διαστημικό-γεωπολιτικό παιχνίδι που θα παιχθεί εκεί τις προσεχείς δεκαετίες.
Τη διαδικασία της προσσελήνωσης παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ο οποίος βρίσκεται στη Νότιο Αφρική στη σύνοδο των χωρών BRICS και μόλις το σκάφος πάτησε το έδαφος της Σελήνης πραγματοποίησε διάγγελμα για αυτήν την επιτυχία της χώρας του μιλώντας τόσο στα ινδικά όσο και στα αγγλικά. Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν η σεληνάκατος και το ρόβερ λειτουργούν σωστά και θα εκτελέσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα.
Naftemporiki.gr