Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα που χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αναφέρουν ότι μια μακρινή «μουτζούρα» φωτός είναι ένας από τους πρώτους γνωστούς γαλαξίες στο Σύμπαν. Ο γαλαξίας ονομάστηκε «Γαλαξίας της Maisie» παίρνοντας το όνομα της κόρης του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Στίβεν Φινκλεστέιν η οποία γεννήθηκε την μέρα που ανακαλύφθηκε αυτός ο γαλαξίας τον Αύγουστο του 2022.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο γαλαξίας άρχισε να εκπέμπει φως περίπου 390 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρημένες σε σχέση με το παρελθόν εκτιμήσεις των επιστημόνων η Μεγάλη Έκρηξη συνέβη πριν από περίπου 13,8 δισ. έτη. Αν η χρονολόγηση των ερευνητών για τον γαλαξία Maisie επιβεβαιωθεί τον τοποθετεί μεταξύ των τεσσάρων αρχαιότερων γαλαξιών που γνωρίζουμε στο Σύμπαν.
«Το συναρπαστικό με τον γαλαξία Maisie είναι ότι ήταν ένας από τους πρώτους πολύ μακρινούς γαλαξίες που εντοπίστηκαν από το James Webb και είναι ο πρώτος που επιβεβαιώθηκε ότι είναι πράγματι πανάρχαιος φασματοσκοπικά» αναφέρει ο Φινκελστέιν καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.
Το James Webb έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής τέσσερις γαλαξίες οι οποίοι όπως δείχνουν τα στοιχεία που τους συνοδεύουν σχηματίστηκαν μόλις 300-500 εκατ. έτη μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Οι ανακαλύψεις αυτών των γαλαξιών στην ουσία ξαναγράφουν την ιστορία του Σύμπαντος πονοκεφαλιάζοντας σε πρώτο επίπεδο τους επιστήμονες αλλά ανοίγουν ταυτόχρονα και νέους πολύ ενδιαφέροντες επιστημονικούς δρόμους για την κατανόηση της ύπαρξης και εξέλιξης του Σύμπαντος.
Naftemporiki.gr