Skip to main content

Ανακαλύφθηκε στην Κίνα άγνωστο ανθρώπινο είδος

Αποτελεί χαμένοι κρίκο στο γενεαλογικό δέντρο της ανθρώπινης εξέλιξης.

Επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών με δημοσιεύση τους στην επιθεώρηση «Journal of Human Evolution» αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος ανθρώπου. Οι ερευνητές μελέτησαν απολιθώματα ενός παιδιού
που μπορεί να ζούσε μέχρι και πριν από περίπου 300 χιλιάδες έτη στην περιοχή Hualongdong της Κίνας.

Πρόκειται για οστά γνάθου, κρανίου και ποδιού και αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους ερευνητές είναι ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ατόμου δεν ταιριάζουν με τα γενεαλογικά δεδομένα τόσο των Νεάντερταλ όσο των ανθρώπων Ντενίσοβαν (ένα άγνωστο είδος ανθρώπων που ανακαλύφτηκε στον Καύκασο πριν από μερικά χρόνια) αλλά και του σύγχρονου ανθρώπου δηλαδή εμάς. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι βρήκαν ένα νέο κλαδί στο δέντρο της εξέλιξης του ανθρώπου.

Το παιδί φαίνεται ότι δεν διέθετε πηγούνι χαρακτηριστικό που πλησιάζει στα γνωρίσματα των Ντενίσοβαν ένα ανθρώπινο είδος προερχόμενο από τους Νεάντερταλ αλλά που σύμφωνα με τους ειδικούς χωρίστηκε από τους Νεάντερταλ πριν από περισσότερα
από 400.000 χρόνια ακολουθώντας δικό του εξελικτικό δρόμο.

Τα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν το 2019 ανήκουν όπως φαίνεται σε ένα παιδί 12 ή 13 ετών και σύμφωνα με τους ερευνητές τα περισσότερα από τα απολιθώματα «αντανακλούν πιο πρωτόγονα χαρακτηριστικά» αλλά από την άλλη πλευρά, το πρόσωπο του παιδιού είχε χαρακτηριστικά που έμοιαζαν περισσότερο με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Αυτή η διαπίστωση οδήγησε την ομάδα των ερευνητών στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο ανθρώπινο είδος και πιο συγκεκριμένα ένα υβρίδιο που τοποθετείται σε ένα κλαδί της εξέλιξης ανάμεσα σε αυτό που οδηγεί στους σύγχρονους ανθρώπους και στο κλαδί που οδήγησε στην εμφάνιση των Ντενίσοβαν.

Αν ο ισχυρισμός των ερευνητών αποδειχθεί ορθός τότε έχουμε από τη μια πλευρά το εξελικτικό μονοπάτι του Homo erectus που οδήσε στον σύγχρονο άνθρωπο, το μονοπάτι που οδήγησε στους Ντενίσοβαν και ένα νέο μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό το
άγνωστο είδος που φυλογενετικά είναι πιο συγγενές με εμάς.

Η ανακάλυψη αν τελικά επιβεβαιωθεί είναι σημαντική επειδή καλύπτει ένα από τα κενά κενό που υπάρχουν στην ανθρωπολογική ιστορία. Σειρά ευρημάτων έχουν υποδείξει ότι στην Ευρώπη αλλά και την Δυτική Ασία υπήρχε κάποιο άγνωστο είδος ανθρώπων που ζούσε στο μέσο αλλά και ύστερο Πλειστόκαινο, τη γεωολογική περίοδο που ξεκινά πρίν από περίπου 130 χιλιάδες έτη και τελειώνει πριν από περίπου 12 χιλιάδες έτη.

Επιπλέον τα μέχρι τώρα ευρήματα έχουν δείξει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έφτασε για πρώτη φορά στην περιοχή της Κίνας πριν από περίπου 120 χιλιάδες έτη. Δεδομένου ότι το παιδί πιστεύεται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη ηλικία πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα να ανήκε σε κάποιο άγνωστο είδος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί το άγνωστο αυτό είδος να είναι ο τελευταίος κοινός πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου και των Νεάντερταλ ο οποίος εμφανίστηκε στη νοτιοδυτική Ασία και αργότερα εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους.

Naftemporiki.gr