Skip to main content

Το Voyager 2 έχει… σφυγμό, έφτασε σήμα στη Γη από το σκάφος που ταξιδεύει έξω από το ηλιακό μας σύστημα

Εξαιτίας τεχνικού λάθους έχει χαθεί η επικοινωνία με το διαστημόπλοιο της NASA.

Μια εβδομάδα μετά την απώλεια της επικοινωνίας με το Voyager 2 εξαιτίας μιας λάθους εντολής που έστειλαν στο σκάφος οι τεχνικού της NASA και τους φόβους ότι μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για να υπάρξει επικοινωνία με το σκάφος που ταξιδεύει έξω από το ηλιακό μας σύστημα έγινε γνωστό ότι ένα σήμα του σκάφους έφτασε στο κέντρο ελέγχου της αποστολής. Το Voyager 2 βρίσκεται αυτή την στιγμή σε απόσταση περίπου 20 δισ. χλμ. από τη Γη και είναι το ανθρώπινο δημιούργημα που βρίσκεται πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο στο Διάστημα.

Όλα ξεκίνησαν όταν εξαιτίας μια λάθος εντολής που έστειλαν στο Voyager 2 οι τεχνικοί της αποστολής η κεραία επικοινωνίας που είναι πάντοτε στραμμένη προς τη Γη για να λαμβάνει αλλά και να στέλνει σήματα και δεδομένα άλλαξε θέση και έτσι δεν ήταν εφικτή πλέον η επικοινωνία. Η NASA ξεκίνησε μια αγωνιώδη προσπάθεια με τον καλύτερο διαθέσιμο για αυτό τον σκοπό εξοπλισμό που διαθέτει ώστε να βρεθεί τρόπος αποκατάστασης της επικοινωνίας.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι την Τρίτη εντόπισε ένα σήμα που το χαρακτήρισε «καρδιακό παλμό» του Voyager 2 αναπτερώνοντας τις ελπίδες για γρήγορη αποκατάσταση της επικοινωνίας μαζί του. Σε περίπτωση που η προσπάθεια στεφθεί από αποτυχία η NASA θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου όπου σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σκάφους η κεραία θα επιστρέψει μόνη της στην προβλεπόμενη θέση για επικοινωνία με τη Γη.

Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2 εκτοξεύτηκαν το 1977 και εδώ και λίγα χρόνια έχουν βγει από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος ταξιδεύοντας στο διαστρικό κενό στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα για το περιβάλλον που υπάρχει έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Όπως είναι ευνόητο τα δύο σκάφη έχουν όλο και λιγότερη ενέργεια για τα επιστημονικά τους όργανα και τις συσκευές θέρμανσης που διαθέτουν. Κατά καιρούς οι μηχανικοί που επιβλέπουν την αποστολή αποφασίζουν ποια τμήματα των δύο διαστημοπλοίων θα δέχονται ενέργεια και ποια θα πρέπει να απενεργοποιηθούν για να παρατείνουν την ζωή στα δύο σκάφη.

Naftemporiki.gr