Skip to main content

Καλλιεργήθηκαν με επιτυχία καρπούζια στην… Ανταρκτική (βίντεο)

Στη φωτογραφία εικονίζονται δύο από τα καρπούζια που καλλιεργήθηκαν στην Ανταρκτική. πηγή φωτό (Arctic and Antarctic Research Institute)

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να δημιουργήσουν το δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο στη παγωμένη ήπειρο.

Τα καρπούζια εμφανίστηκαν στο σημερινό Σουδάν πριν από περισσότερα από 4.300 χρόνια και η ύπαρξη τους είναι συνυφασμένη με τη γλυκιά δροσερή αίσθηση που προσφέρουν στους ανθρώπους στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Όμως η επιστήμη κατάφερε να ρίξει ένα ακόμη κάστρο αφού ομάδα επιστημόνων κατάφερε να καλλιεργήσει καρπούζια στο πιο αναπάντεχο μέρος του πλανήτη, την Ανταρκτική.

Αυτό το αγροτικό κατόρθωμα ήταν μέρος ενός πειράματος στον Σταθμό Βοστόκ, έναν ρωσικό ερευνητικό σταθμό που λειτουργεί όλο το χρόνο σε ένα σημείο της παγωμένης ηπείρου που έχει λάβει την ονομασία «Πόλος του Ψυχρού» επειδή είναι το πιο κρύο μέρος στη Γη, όπου οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες κάποτε έφτασαν τους μείον 89,2 βαθμούς Κελσίου.

Στον σταθμό δημιουργήθηκε ένα θερμοκήπιο φιλόξενο για τα καρπούζια από ερευνητές της Ρωσικής Αποστολής της Ανταρκτικής του Ινστιτούτου Έρευνας Αρκτικής και Ανταρκτικής (AARI) μαζί με συναδέλφους τους από το Αγροφυσικό Ινστιτούτο Ερευνας και το Ινστιτούτο Βιοιατρικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Στην ουσία η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια τεχνητή όαση στην οποία αναπτύχθηκαν συνθήκες ευνοϊκές για την καλλιέργεια του καρπουζιού.

Η ομάδα επέλεξε  δύο ποικιλίες καρπουζιών πρώιμης ωρίμανσης όχι μόνο για τη νόστιμη γεύση τους αλλά και για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στη χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και την έλλειψη οξυγόνου μέσα σε θερμοκήπιο. Φύτεψαν τους σπόρους σε ένα λεπτό στρώμα υποκατάστατου εδάφους και χρησιμοποίησαν ειδικό φωτισμό που μιμούνταν το ηλιακό φως. Επειδή δεν υπήρχαν έντομα για να γονιμοποιήσουν τα φυτά, οι ερευνητές έπρεπε να επικονιάζουν τα πάντα οι ίδιοι με τα χέρια τους. Ακριβώς 103 ημέρες μετά τη φύτευση των σπόρων, οι ερευνητές υποδέχθηκαν οκτώ «ώριμα και γλυκά» καρπούζια τα οποία αναπτύχθηκαν σε διάμετρο 13 εκατοστών και έφθασαν σε βάρος το ένα κιλό.

Το πείραμα όχι μόνο απέδειξε ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα καρπούζια μπορούν να καλλιεργηθούν στο πιο κρύο σημείο του πλανήτη αλλά επίσης πρόσφερε ένα νόστιμο… σνακ στους επιστήμονες που ζουν στις σκληρές συνθήκες της Ανταρκτικής. «Φυσικά, όλοι οι πολικοί εξερευνητές ήταν χαρούμενοι που θυμήθηκαν τη γεύση του καλοκαιριού. Ακόμη και η παρατήρηση της ανάπτυξης των φυτών  και η εμφάνιση των καρπών προκαλούσε θετικά συναισθήματα» αναφέρει ο Αντρέι Τελπιάκοφ επικεφαλής γεωφυσικός του AARI.  Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καλλιεργούνται προϊόντα στο σταθμό Βοστόκ. Το 2020 οι επιστήμονες εκεί καλλιέργησαν με επιτυχία μια ποικιλία φυτών, όπως άνηθο, βασιλικό, μαϊντανό, ρόκα και λάχανο.

Naftemporiki.gr