Το 2015 δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian παρουσίασε ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με τον οποίο μια βρετανική εταιρεία ονόματι Cambridge Analytica παροχής υπηρεσιών πολιτικών συμβουλών και είχε πελατολόγιο που συμπεριλάμβανε ονόματα όπως ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε χρήση προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook τα οποία είχε αποκτήσει με παράνομο τρόπο.
Η καταγγελία δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές ούτε και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στο επίπεδο τουλάχιστον που θα έπρεπε για την σοβαρότητα της καταγγελίας. Τελικά το 2018 μετά από ομολογίες ανάμεσα στα άλλα και πρώην εργαζομένων της Cambridge Analytica το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε και η έκταση του σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα αφού όπως διαπιστώθηκε η εταιρεία είχε αποκτήσει παρανόμως προσωπικά δεδομένα στη συγκεκριμένη εταιρεία τουλάχιστον 87 εκατ. χρηστών του Facebook με τον αριθμό να εκτιμάται ότι ήταν τελικά άνω των 120 εκατομμυρίων χρηστών. Θεωρείται βέβαιο ότι ανάλογη τακτική παράνομης απόκτησης δεδομένων των χρηστών του Facebook ακολούθησαν και άλλες εταιρείες για τις οποίες δεν υπήρξαν όμως καταγγελίες και έτσι δεν θα μαθευτεί ποτέ η πραγματική έκταση του σκανδάλου.
Το Facebook βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα με τις επιτροπές εμπορίου, κεφαλαιαγοράς και άλλες αρμόδιες Αρχές να τοποθετούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου την πλατφόρμα ενώ και το Κογκρέσο να οργανώνει επιτροπή έρευνας στην οποία κλήθηκε για εξηγήσεις ο συνιδρυτής και αφεντικό του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ. To Facebook δεν αποδέχτηκε ποτέ την ενεργό συμμετοχή της στο σκάνδαλο αλλά αποδέχτηκε ελλειπή μέτρα προστασίας των δεδομένων των χρηστών και ήρθε σε διακανονισμό με τις αρμόδιες Αρχές για την καταβολή ενός πρωτοφανούς σε ύψος προστίμου ώστε να λήξει η όλη ιστορία χωρίς περαιτέρω προβλήματα για την πλατφόρμα. Το Facebook κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 5,9 δισ. δολαρίων ενώ αποφασίστηκε να καταβληθεί ένα ποσό της τάξης των 725 εκατ. δολαρίων το οποίο προορίζεται για αποζημιώσεις σε χρήστες του Facebook που θα υποβάλουν αγωγές εναντίον της εταιρείας για αυτό το ζήτημα.
Η προθεσμία υποβολής των αγωγών λήγει στις 25 Αυγούστου και αφορά μόνο χρήστες που ζούσαν στις ΗΠΑ και είχαν ενεργό λογαριασμό στο Facebook μεταξύ Μαΐου 2007 και Δεκεμβρίου 2022. Όπως είναι ευνόητο η αποζημίωση που θα λάβει κάθε χρήστης εξαρτάται από τον αριθμό των αγωγών καθώς και από τη χρονική διάρκεια που διατηρούσε λογαριασμό στη πλατφόρμα. Να σημειωθεί ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου η Cambridge Analytica κατέβασε ρολά αλλά πιθανολογείται ότι η μητρική εταιρεία στην οποία ανήκε την ίδρυσε εκ νέου υπό άλλη ονομασία ή έχει εντάξει τις δραστηριότητες της σε κάποιο τμήμα άλλης εταιρείας της.
Naftemporiki.gr