Από τον περασμένο Νοέμβριο που έκανε την εμφάνιση του το ChatGPT στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται ο Σαμ Άλτμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που δημιούργησε και αναπτύσσει το δημοφιλές πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, της Open AI. Όπως έγινε γνωστό ο Άλτμαν είχε ιδρύσει μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ηλεκτρονικών συναλλαγών με κρυπτονομίσματα με την επωνυμία Worldcoin η οποία λειτουργούσε μέχρι σήμερα κάτω από τα ραντάρ σε δοκιμαστική φάση αλλά τώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει να παρέχει επίσημα τις υπηρεσίες της.
Η εταιρεία ονομάζεται Worldcoin και όπως λέει το όνομα της έχει να κάνει με ένα «παγκόσμιο νόμισμα» και πιο συγκεκριμένα με ένα κρυπτονόμισμα που στόχος του Άλτμαν είναι να αποτελέσει ένα είδος σταθερής αμοιβής που θα λαμβάνουν οι πολίτες από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για να γίνε προωθηθούν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και να αντισταθμιστούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις της στον εργασιακό τομέα . Για να γίνει η συναλλαγή με το κρυπτονόμισμα θα πρέπει ο παραλήπτης του να αποδείξει ότι δεν είναι ρομπότ ή σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και για αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχει σκανάρει σε μια ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση συσκευή την ίριδα των ματιών του και να έχει δώσει στο κεντρικό σύστημα τα σχετικά δεδομένα.
Στη διάρκεια της δοκιμαστικής φάση που πέρασε είναι η αλήθεια κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας περίπου 2,5 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν σκανάρει την ίριδα τους σε αυτή την «κρυπτο-βάση» δεδομένων λαμβάνοντας διαφόρων ειδών ψηφιακά αρχεία/αντικείμενα. Σύμφωνα με την Worlcoin εγγραφή στην υπηρεσία έχουν κάνει χρήστες από 33 χώρες κυρίως από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ινδία αλλά όχι στις ΗΠΑ όπου η νομοθεσία δεν επιτρέπει προς το παρόν τη διαδικασία που ακολουθεί η Worldcoin.
Πέρα από τις καθαρά οικονομικού χαρακτήρα συναλλαγές το σύστημα αυτό μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα για την πιστοποίηση της… ανθρώπινης ταυτότητας ενός χρήστη ώστε να προχωρήσει μια επικοινωνία ή ανταλλαγή ηλεκτρονικών αρχείων/δεδομένων. Στόχος της εταιρείας είναι να αποκτήσει σύντομα δύο δισ. χρήστες αλλά μόλις έγινε γνωστή ή ύπαρξη της κάποιοι έθεσαν ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών σε περίπτωση αν και η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα δυστοπικό πρότζεκτ με τον Άλτμαν να υποστηρίζει ότι οι κριτικές που δέχεται ακόμη και οι πιο αρνητικές και επιθετικές γεμίζουν τον ίδιο και τους συνεργάτες του με ενέργεια για να την συνέχιση της προσπάθειας τους. Είναι βέβαιο ότι τώρα που η ύπαρξη αυτής της εταιρείας έγινε γνωστή θα υπάρξουν εξελίξεις και διαφόρων ειδών αντιδράσεις από πολλές πλευρές και η συνέχεια θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα.
Naftemporiki.gr