Skip to main content

H NASA ρίχνεται στη μάχη της υπερθέρμανσης της Γης

πηγή φωτό NASA

 Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ξεκινά μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για τη κλιματική αλλαγή.

Επιστήμονες της NASA υποστηρίζουν ότι ο φετινός Ιούλιος θα είναι πιθανότατα ο πιο ζεστός που έχει βιώσει η Γη όχι μόνο από τη έναρξη των συστηματικών και με οργανωμένο τρόπο καταγραφών της θερμοκρασίας στον πλανήτη στα τέλη του 19ου αιώνα αλλά ο πιο ζεστός εδώ και εκατοντάδες αν όχι και χιλιάδες έτη.

Στο πλαίσιο αυτό η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να στρέψει την προσοχή της και στη Γη και όχι μόνο σε ότι υπάρχει και συμβαίνει μακριά από αυτή.  Η NASA ανακοίνωσε ότι αναζητά τρόπους που θα συμβάλουν στο να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός πλανήτη που θερμαίνεται. «Ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί και αναμένουμε ότι ο Ιούλιος είναι πιθανό να είναι ο θερμότερος απόλυτος μήνας που έχει καταγραφεί. Για να είμαστε σαφείς, αυτό είναι ένα ρεκόρ που πηγαίνει πίσω πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια» είπε ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA που μαζί με άλλα στελέχη της υπηρεσίας αποκάλυψαν τον σχεδιασμό αποστολών για τη βελτίωση της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει τα βιολογικά συστήματα.

Η NASA εξετάζει τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την παρακολούθηση μηχανισμών απόκρισης στις δασικές πυρκαγιές και ανάπτυξη δορυφόρων για την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο. Η NASA εξετάζει επίσης το πώς η τεχνητή νοημοσύνη και ειδικότερα ο τομέας της βαθιάς μάθησης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον οργανισμό να λάβει δεδομένα για το κλίμα όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα και ακριβή. Μάλιστα τα στελέχη της NASA εκτιμούν ότι πρέπει όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες που θα συλλέγονται να δίνονται στη δημοσιότητα έτσι ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη σωστά και αξιόπιστα για το τι συμβαίνει και να γίνεται αντιληπτή η κατάσταση που διαμορφώνεται ώστε να μπορούν στη συνέχεια να λαμβάνονται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όπως έγινε γνωστό η NASA έχει ξεκινήσει την οργάνωση δύο αποστολών την PACE και την GLIMR οι οποίες θα προσπαθήσουν με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων να συλλέξουν δεδομένα για το πώς η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς καταστρέφει τα θαλάσσια οικοσυστήματα ώστε να γίνει προσπάθεια ανάπτυξης κάποιων τρόπων προστασίας των οικοσυστημάτων και της θαλάσσιας ζωής γενικότερα από την αύξηση της θερμοκρασίας στο νερό που εξοντώνει με διαφόρους τρόπους τη πανίδα και την χλωρίδα εκεί.

Naftemporiki.gr