Τη στιγμή που οι έντονοι καύσωνες χτυπούν την Ελλάδα και ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και την διάρκεια αλλά και ένταση των καυσώνων θα χειροτερεύει συνεχώς μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε για την αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού στις ακραίες συνθήκες ζέστης.
Υπάρχουν δύο τρόποι μέτρησης της θερμοκρασίας. Ο ένας είναι ο παραδοσιακός όπου το θερμόμετρο μετρά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται μέτρηση του στεγνού βολβού. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εκτεθεί ο βολβός του θερμόμετρου σε υγρό στοιχείο, να τοποθετηθεί για παράδειγμα μια βρεγμένη πετσέτα γύρω από τον βολβό του θερμόμετρου με αποτέλεσμα η μέτρηση της θερμοκρασίας να μετριέται μαζί με τα επίπεδα υγρασίας. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται θερμοκρασία υγρού βολβού και η μέτρηση αυτή αποτυπώνει το πόσο καλά λειτουργεί ο μηχανισμός εφίδρωσης ενός ανθρώπου που υπάρχει ώστε μέσω του ιδρώτα να απομακρύνεται η θερμότητα από το σώμα του ανθρώπου. Όμως όσο μεγαλύτερη είναι η υγρασία στο περιβάλλον τόσο πιο δύσκολα δημιουργείται και εξατμίζεται ο ιδρώτας άρα η θερμότητα παραμένει εγκλωβισμένη στο σώμα του ανθρώπου.
Οι διάφορες μελέτες που είχαν γίνει κατά καιρούς είχαν οδηγήσει τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο όριο αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού είναι 35 βαθμοί Κελσίου όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι στο 100% στην ατμόσφαιρα και περίπου 43 βαθμοί Κελσίου με υγρασία 50%. Τα όρια αυτά θεωρούνταν ανώτατα όσο αφορά την λειτουργία της εφίδρωσης και ότι πάνω από αυτές τις θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει ιδρώτα. Η έκθεση σε τέτοιες συνθήκες προκαλεί θερμοπληξία η οποία δημιουργεί ένα θερμικό σοκ στον ανθρώπινο οργανισμό με διαφόρων ειδών σοβαρές αρνητικές παρενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα ακόμη και στον θάνατο.
Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ πραγματοποίησε μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία τα ανώτατα όρια αντοχής του ανθρώπου στην ζέστη είναι χαμηλότερα και μάλιστα κατά πολύ σε σχέση με αυτά που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Η έρευνα έγινε σε υγιείς άνδρες και γυναίκες που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ζέστης και υγρασίας και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ανώτατα όρια αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού στα επίπεδα υγρασίας 100% είναι 31 βαθμοί Κελσίου και 38 βαθμοί Κελσίου σε υγρασία 60%. Είναι σαφές ότι αν τα στοιχεία της έρευνας ισχύουν σε συνδυασμό με την μονιμοποίηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και την συχνότερη έλευση ολοένα και πιο έντονων καυσώνων δημιουργείται μεγάλη ανησυχία για την υγεία των ανθρώπων που θα αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα και θα πρέπει όλοι να προσέχουν πολύ στις υψηλές θερμοκρασίες.
Naftemporiki.gr