Skip to main content

Πέταξε στη στρατόσφαιρα το ακούραστο drone PHASA-35 (βίντεο)

Το εικονιζόμενο PHASE-35 πέταξε στη στρατόσφαιρα. πηγή φωτό (BAE Systems)

Το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα μπορεί να μείνει στον αέρα συνεχώς για 20 μήνες.

O Βρετανικός αεροδιαστημικός κολοσσός BAE Systems που ειδικεύεται ανάμεσα στα άλλα στη δημιουργία στρατιωτικής χρήσης προηγμένων συστημάτων έκανε γνωστό ότι πραγματοποίησε μια πετυχημένη πτήση του αυτόνομου ιπτάμενου σκάφους που κατασκευάζει με την ονομασία PHASA-35.
Το drone που έχει άνοιγμα φτερών 40 μέτρα απογειώθηκε από ένα αεροδρόμιο στο Νέο Μεξικό στις ΗΠΑ και πέταξε σε ύψος 22 χλμ. Είναι η πρώτη φορά που το PHASA-35 φτάνει και πετάει χωρίς κανένα πρόβλημα όπως αποδείχτηκε στη στρατόσφαιρα.
Τα τεράστια φτερά του drone είναι καλυμμένα με φωτοβολταϊκά πάνελ ώστε να μπορεί το σκάφος να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια στη διάρκεια της μέρας και με μπαταρίες στη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να μπορεί να παραμείνει συνεχώς στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το drone μπορεί να παραμένει συνεχώς στον αέρα και να πραγματοποιεί αποστολές για χρονικό διάστημα περίπου 20 μηνών.  Στο drone μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες, αισθητήρες κάθε είδους και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός έτσι ώστε να μπορεί να καταγράφει εικόνες και δεδομένα από περιοχές που έχει δημιουργηθεί κάποια φυσική ή άλλη καταστροφή και να προσφέρει αν χρειαστεί τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και υπηρεσίες εκεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες παροχής βοήθειας.

Μπορεί φυσικά να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (σύνδεση στο Internet με δίκτυα 4G ή ακόμη και 5G) σε περιοχές που λόγω γεωγραφικής θέσης δεν είναι εύκολη η εγκατάσταση σταθερών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Ανάλογα drones, μπαλόνια και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα και μέσα αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια από μεγάλες εταιρείες με στόχο να αποτελέσουν μια εναλλακτική και πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση στα δορυφορικά τηλεπικοινωνιακά συστήματα.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί για να μην πούμε ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο το ενδεχόμενο τέτοιου είδους αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα να εκτελούν και στρατιωτικές αποστολές. Η BAE ευελπιστεί ότι οι δοκιμές του PHASA-35 θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο έτη και θα μπορέσει από τα μέσα της δεκαετίας το drone να αρχίσει να εκτελεί τις πρώτες του επίσημες αποστολές.

Naftemporiki.gr