Skip to main content

Καθ’ οδόν για τη Σελήνη ινδική αποστολή εξερεύνησης (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την στιγμή της εκτόξευσης της ινδικής αποστολής στη Σελήνη. πηγή φωτό (Indian Space Research Organisation (ISRO))

Είναι η δεύτερη απόπειρα της Ινδίας να βρεθεί στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Ένας πύραυλος Launch Vehicle Mark-3 (LVM3) που μεταφέρει το σκάφος Chandrayaan-3 εκτοξεύτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan στο νησί Sriharikota της Ινδίας. Στο σκάφος βρίσκεται μια μικρή σεληνάκατος μέσα στην οποία έχει τοποθετηθεί ένα ρόβερ, ένα ρομπότ που θα εξερευνήσει τη Σελήνη. Εάν η αποστολή εξελιχθεί όπως έχει προγραμματιστεί, η Ινδία θα γίνει τέταρτη χώρα – μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα – που θα έχει στείλει με επιτυχία στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου μια επανδρωμένη ή μη αποστολή.

Πέρα από το καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα της η αποστολή έχει και σημαντική οικονομική-γεωπολιτική παράμετρο αφού το κόστος της για τέτοιου είδους αποστολή είναι αρκετά χαμηλό και δεν ξεπερνάει τα 73 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι πρώτον η Ινδία μπορεί με χαμηλό κόστος να αποκτήσει σημαντική διαστημική παρουσία σε μια εποχή που έχει αυξηθεί πολύ ο συναγωνισμός για κάθε είδους διαστημική δραστηριότητα επιστημονική, εμπορική, τουριστική ακόμη και στρατιωτική. Εκτός από τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις δηλαδή τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ρωσία η Κίνα έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια κυριαρχική θέση στο διαστημικό τομέα ενώ κάνουν δυναμικά την εμφάνιση τους και νέες δυνάμεις όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία με την Βραζιλία και άλλες μεγάλες σε πληθυσμό και οικονομία χώρες να δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον να αποκτήσουν και αυτές αυτόνομη διαστημική παρουσία.

Να σημειωθεί ότι η αποστολή έρχεται ως διάδοχος της αποστολής Chandrayaan-2 που ήταν και αυτή προγραμματισμένη να στείλει ένα ρόβερ στη Σελήνη πριν από 4 χρόνια αλλά εξαιτίας τεχνικού προβλήματος η προσελήνωση απέτυχε και μαζί και η αποστολή. Αυτή την φορά η αποστολή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να γίνουν αρκετές δοκιμές των συστημάτων διαστημοπλοίου πριν αυτό μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και γενικότερα όλων των παραμέτρων της αποστολής ώστε να ελαχιστοποιηθούν απρόοπτα που μπορούν να την θέσουν σε κίνδυνο. Οι δοκιμές αυτές αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα μήνα και αν όλα δείξουν ότι λειτουργούν σωστά θα γίνει η προσπάθεια προσελήνωσης στις 23 Αυγούστου.

Η σεληνάκατος της αποστολής Chandrayaan που σημαίνει «σεληνιακό όχημα» στα σανσκριτικά θα προσεδαφιστεί κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος για διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές διαστημικές εταιρίες λόγω της παρουσίας παγωμένου νερού που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη δημιουργία επανδρωμένων βάσεων αλλά και σταθμών ανεφοδιασμού διαστημοπλοίων ώστε εκτός των άλλων η Σελήνη να γίνει ενδιάμεσος σταθμός για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Naftemporiki.gr