Skip to main content

Προβλήματα με το Twitter για χιλιάδες χρήστες το Σάββατο

REUTERS/Carlos Barria

Σχεδόν 13.000 χρήστες ανέφεραν προβλήματα κατά την πρόσβασή τους στην πλατφόρμα.

Χωρίς πρόσβαση στο Twitter έμειναν δεκάδες χιλιάδες χρήστες το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης DownDetector, σχεδόν 13.000 χρήστες ανέφεραν προβλήματα κατά την πρόσβασή τους στην πλατφόρμα. Μεταξύ αυτών 5.300 διακοπές λειτουργίας αναφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από 7.500 στις ΗΠΑ.

Οι χρήστες έκαναν tweet όταν μπόρεσαν να ανακτήσουν την πρόσβαση, λέγοντας ότι ο ιστότοπος δεν είναι διαθέσιμος.

Ο όρος «Rate Limit Exceeded», που εμφανίστηκε σε αρκετούς χρήστες, τρένταρε στην πλατφόρμα το Σάββατο, με χιλιάδες tweets να στέλνονται χρησιμοποιώντας τη φράση.

Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, είχε γράψει στο Twitter το βράδυ της Παρασκευής ότι πρέπει «να φέρει μεγάλους αριθμούς διακομιστών στο διαδίκτυο σε έκτακτη βάση» αφού οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης μαζεύουν «ακραία επίπεδα» δεδομένων από την πλατφόρμα.

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που τροφοδοτούν τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT εκπαιδεύονται διαβάζοντας τεράστιες ποσότητες περιεχομένου που αντλείται από το Διαδίκτυο και ο Μασκ έχει υιοθετήσει εχθρική στάση έναντι των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύουν τα LLM τους στα δεδομένα Twitter χωρίς να πληρώνουν γι’ αυτό.

Η τοποθέτησή του ήρθε μετά από παράπονα χρηστών ότι δεν μπορούσαν να δουν tweets χωρίς να συνδεθούν στην πλατφόρμα και δεν μπορούσαν να μοιραστούν tweet previews με έναν σύνδεσμο. Ο Μασκ αργότερα είπε ότι αυτό ήταν ένα προσωρινό μέτρο για να σταματήσει τις εταιρείες να «τραβούν» δεδομένα από το Twitter.

Πάντως δεν είναι γνωστό αν τα προβλήματα του Σαββάτου σχετίζονται με τις αλλαγές που έγιναν την Παρασκευή.