Skip to main content

Λύθηκε το αίνιγμα του εξωπλανήτη που δεν έπρεπε να υπάρχει

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που επιβιώνει δίπλα στο άστρο του. πηγή φωτό ( Tobias Roetsch / gtgraphics.de.)

Πρόκειται για ένα μοναδικό αστρικό και πλανητικό σύστημα.

Το 2015 ανακαλύφθηκε ο εξωπλανήτης 8 Ursae Minoris b σε απόσταση 520 ετών φωτός από τη Γη. Η μελέτη του πλανήτη προκάλεσε πραγματικό πονοκέφαλο στην επιστημονική κοινότητα αφού τα διαθέσιμα στοιχεία έδειχναν ότι ο πλανήτης αυτός δεν έπρεπε να υπάρχει αφού ήταν σε τέτοια απόσταση από το μητρικό του άστρο το οποίο βίωνε διαδικασία διόγκωσης και θα έπρεπε από καιρό να είχε… καταπιεί τον πλανήτη.

Αστρονόμοι από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης με τη βοήθεια αστρονόμων από άλλα πανεπιστήμια με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» παρουσιάζουν μια λύση στο κοσμικό αίνιγμα προσφέροντας μάλιστα ελπίδες και στη Γη αφού ο Ήλιος ανήκει στην κατηγορία των άστρων που όταν κάψει τα καύσιμα του δεν θα καταστραφεί σε μια έκρηξη σουπερνόβα αλλά θα ακολουθήσει τη διαδικασία της αυτοκαταστροφής αρχικά με τη διόγκωση του μετατρεπόμενος σε ερυθρό γίγαντα και στη συνέχεια προχωρώντας στη συρρίκνωση σε λευκό νάνο.

Όταν ο Ήλιος φτάσει στο τέλος της ζωής του, θα αυξηθεί σε 100 φορές το σημερινό του μέγεθος, καταπίνοντας τον Ερμή την Αφροδίτη και πιθανότατα τη Γη την οποία αν δεν καταπιεί πάντως σίγουρα θα καταστρέψει μετατρέποντας την σε πραγματικό κάρβουνο. Πολλοί πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα αντιμετωπίζουν παρόμοια μοίρα, καθώς τα αστέρια που τους φιλοξενούν, γερνούν. Ωστόσο η νέα έρευνα αφήνει ελπίδες για τη Γη.

Ο πλανήτης 8 UMi b, που επίσημα ονομάζεται Halla, μοιάζει με τον Δία και περιστρέφεται γύρω από το ερυθρό γιγάντιο άστρο Baekdu (8 UMi), σε απόσταση μόλις το μισό της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο. Η ομάδα των αστρονόμων ανακάλυψε ότι ο Halla συνεχίζει να υπάρχει, παρά την επικίνδυνη εξέλιξη που είχε το Baekdu. Διαπίστωσαν ότι το άστρο καίει ήλιο στον πυρήνα του, γεγονός που σηματοδοτεί ότι είχε ήδη επεκταθεί πάρα πολύ ως ερυθρό γιγάντιο αστέρι κάποτε στο παρελθόν. Το άστρο θα είχε διογκωθεί έως και 1,5 φορά την τροχιακή απόσταση του πλανήτη καταπίνοντας τον πλανήτη κατά τη διαδικασία, πριν συρρικνωθεί στο σημερινό του μέγεθος, μόλις στο ένα δέκατο της απόστασης αυτής. Ωστόσο, ο πλανήτης συνεχίζει να υπάρχει, αποτελώντας έναν «εξαιρετικό επιζώντα», όπως δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μαρκ Χον.

Είχαν διατυπωθεί διαφόρων ειδών θεωρίες για το συμβαίνει με τον πλανήτη αυτό και οι ερευνητές παρουσιάζουν τα ευρήματα τους τα οποία υποδεικνύουν την απάντηση στο κοσμικό αίνιγμα. Οι ερευνητές εντόπισαν μεγάλες ποσότητες ηλίου στο εσωτερικό του άστρου γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ήταν κάποτε δυαδικό, δηλαδή υπήρχαν δύο άστρα εκεί, και το άστρο καθώς διογκώθηκε δεν κατάπιε τον πλανήτη αλλά το γειτονικό του άστρο με αποτέλεσμα να… χορτάσει και να σταματήσει να αναπτύσσεται χαρίζοντας έτσι τη ζωή στον 8 UMi b. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για μοναδικό αστρικό και πλανητικό σύστημα, ένα σύστημα που δεν έχει εντοπιστεί ξανά στο Σύμπαν μέχρι σήμερα. Όπως είναι ευνόητο το σύστημα αυτό θα αποτελεί πλέον σταθερό στόχο παρατηρήσεων για να μελετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ