Skip to main content

Ναυάγιο Τιτανικού: Δείτε τη στιγμή που ο συνιδρυτής της OceanGate μαθαίνει ότι βρέθηκαν τα συντρίμμια του Titan ενώ δίνει συνέντευξη (βίντεο)

Η στιγμή που ο συνιδρυτής της OceanGate μαθαίνει ότι βρέθηκαν τα συντρίμμια του Titan. πηγή φωτό (BBC)

Ο Γκιγιέρμο Σόνλαϊν έχει απορρίψει τις κατηγορίες για την ασφάλεια του βαθυσκάφους.

Ο Γκιγιέρμο Σόνλαϊν είναι συνιδρυτής της OceanGate,της εταιρείας στην οποία ανήκει το βαθυσκάφος Titan και οργανώνει τα ταξίδια στο ναυάγιο του Τιτανικού. Έφυγε από την την εταιρεία πριν από 10 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μειοψηφικό μερίδιο. Τα τελευταία 24ωρα ο Σονλάιν προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση και απορρίπτει τις κατηγορίες και καταγγελίες για προβλήματα ασφαλείας στο Titan.

Δίνει συνεχώς συνεντεύξεις και υποστηρίζει πώς όσοι ασκούν κριτική δεν γνωρίζουν το πώς κατασκευάστηκε το βαθυσκάφος ούτε το πώς πέρασε τα διάφορα τεστ πριν ξεκινήσει τα ταξίδια στην άβυσσο του Ατλαντικού Ωκεανού. Παρόλα αυτά δεν έχει δώσει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σκάφους ενώ δεν έχει απαντήσει ακόμη γιατί η εταιρεία δεν θέλησε να πάρει κάποια πιστοποίηση από ανεξάρτητο οργανισμό για την ασφάλεια του σκάφους.

Στη διάρκεια μιας εκ των συνεντεύξεων του και ενώ ο Σονλάϊν είναι ζωντανά στον αέρα με δημοσιογράφο του BBC ακούει τον δημοσιογράφο να λέει ότι την στιγμή που συνομιλούν έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν συντρίμμια στην περιοχή που αναζητούνταν το Titan. Ο Σονλάϊν αρχικά αιφνιδιάζεται αλλά παραμένει ψύχραιμος και δηλώνει επιφυλακτικός στην είδηση αυτή θεωρώντας ότι αυτά τα συντρίμμια μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο και όχι το Titan λέγοντας επίσης ότι είναι πιθανό το σκάφος να αναδύθηκε και να βρίσκεται σε κάποιο σημείο του ωκεανού περιμένοντας να εντοπιστεί αλλά δεδομένου ότι το μητρικό σκάφος δεν είχε κάποιο σχετικό σήμα θα είναι δύσκολο να το βρούνε. Όπως αποδείχτηκε τελικά τα συντρίμμια ανήκαν στο Titan…

Ο Σόνλαϊν ανάμεσα στα άλλα δήλωσε ότι πρόκειται για μια «τραγική απώλεια για την κοινότητα της εξερεύνησης των ωκεανών», αλλά οποιοσδήποτε εργάζεται στα βάθη των ωκεανών «γνωρίζει τον κίνδυνο να λειτουργεί κανείς υπό τέτοια πίεση και ότι ανά πάσα στιγμή… διατρέχει κίνδυνο». Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να ξεπεράσουν τους ρυθμιστικούς κανόνες και ότι οι προγραμματιστές είναι σε καλύτερη θέση να κατανοήσουν τους κινδύνους και να τους ελαχιστοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Naftemporiki.gr