Η Metα, μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, έκανε γνωστό ότι δημιούργησε ένα πρόγραμμα αντιγραφής της φωνής με χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης το οποίο όπως υποστηρίζει η εταιρεία είναι το πιο προηγμένο αυτής της κατηγορίας προγραμμάτων. Το Voicebox μπορεί να αντιγράφει τέλεια την φωνή του χρήστη του και να δημιουργεί αρχεία ήχου από γραπτά κείμενα με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος για παράδειγμα, να μιλά σε διάφορες ξένες γλώσσες τις οποίες δεν γνωρίζει με τη δική του φωνή.
Το πρόγραμμα θα μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης να ακούνε μηνύματα από συγγενείς και φίλους. Άλλη μια χρήσιμη δυνατότητα του προγράμματος είναι ότι καθαρίζει τον θόρυβο από κάποιο ηχητικό μήνυμα ή βίντεο που μπορεί να υπάρχει από τη φασαρία στο δρόμο (π.χ αυτοκίνητα κ.α.) ή από οτιδήποτε άλλο. Το Voicebox «μιλά» έξι γλώσσες και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Πολωνικά και Πορτογαλικά.
Όμως η Metα με ανακοίνωση της λέει ότι προς το παρόν δεν θα διαθέσει στην αγορά και τους χρήστες το πρόγραμμα αυτό αφού φοβάται την κακόβουλη χρήση του. Προγράμματα αντιγραφής της φωνής με χρήση τεχνητής νοημοσύνης κάνουν την εμφάνιση τους το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχουν αμέσως αποτελέσει εργαλεία διαφόρων ειδών απατεώνων. Πρόσφατα μια μητέρα σήκωσε το τηλέφωνο κάποιον να της λέει ότι έχει απαγάγει την κόρη της ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωση της με την γυναίκα να ακούει έντρομη την φωνή της κόρης της στο τηλεφώνημα. Όπως αποδείχτηκε δεν υπήρχε απαγωγή αλλά η φωνή της κοπέλας ήταν προϊόν αντιγραφής ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης. Όπως είναι ευνόητο ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους από όσους θέλουν να ξεγελάσουν ανυποψίαστους ανθρώπους και να αποκομίσουν κάποιο οικονομικό ή προσωπικό όφελος.
Naftemporiki.gr