Το 2013 ανακαλύφθηκε σε απόσταση περίπου 600 ετών φωτός από τη Γη ένας ακόμη εξωπλανήτης. Ο WASP-76b όπως ονομάστηκε ο πλανήτης αυτός έχει μάζα παρόμοια με αυτή του Δία και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μητρικό του άστρο. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 12 φορές πιο κοντινή στο άστρο του από αυτή που βρίσκεται ο Ερμής στον Ήλιο.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε στον εξωπλανήτη τα οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο WASP-76b διαθέτει τα συστατικά που απαιτούνται για τον σχηματισμό πετρωμάτων αλλά ο πλανήτης έχει τόσο υψηλές θερμοκρασίες (περίπου δύο χιλιάδες βαθμούς Κελσίου) με αποτέλεσμα τα υλικά να εξατμίζονται και ο πλανήτης να έχει αποκτήσει μια… αφράτη υπόσταση όπως την χαρακτηρίζουν οι ερευνητές. Οι ερευνητές εντόπισαν 11 συστατικά στην ατμόσφαιρα του WASP-76b και σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν την παρουσία εκείνων που συνδέονται με την ύπαρξη πετρωμάτων εικάζουν ότι κοντά στον WASP-76b υπήρχε κάποτε ένας μικρός βραχώδης πλανήτης σαν τον Ερμή ο οποίος για κάποιος λόγο βγήκε από την τροχιά του και πλησίασε τον WASP-76b με αποτέλεσμα ο αέριος γίγαντας να τον… καταπιεί.
«Είναι σπάνιες είναι οι φορές που ένας εξωπλανήτης εκατοντάδες έτη φωτός μακριά μπορεί να μας προσφέρει πληροφορίες που μπορεί να έχουν αξία για τη μελέτη του δικού μας ηλιακού συστήματος, πληροφορίες που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε. Αυτό συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση» αναφέρει ο Στεφάν Πελετιέ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Naftemporiki.gr