Skip to main content

Κλέμενς Πιγκ: Οι «καθαρές» ειδήσεις θα είναι εξίσου σημαντικές με το καθαρό νερό στο μέλλον

Ο κ. Κλέμενς Πιγκ μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη στο φετινό ευρωπαϊκό εκδοτικό συνέδριο. πηγή φωτό (EPC)

Ο επικεφαλής του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων μιλά στην «Ν» για την τεχνητή νοημοσύνη

Στο φετινό Ευρωπαϊκό Εκδοτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το Naftemporiki.gr έδωσε το παρών παρακολουθώντας από κοντά τις εργασίες του οι οποίες είχαν φέτος ως επίκεντρο της τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγή περιεχομένου και ειδήσεων και ειδικότερα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτής της διαδικασίας. Ο επικεφαλής του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (APA) Κλέμενς Πιγκ μίλησε στο Naftemporiki.gr για το τι φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στη δημοσιογραφία, τις θετικές επιπτώσεις της ΑΙ αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση της στον χώρο των μίντια.

Συμμετείχατε στο συνέδριο σε μια συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει η τεχνητή νοημοσύνη για την κοινωνία και τη σχέση αυτής της νέας τεχνολογικής επανάστασης με τα μέσα ενημέρωσης. Πώς βλέπετε λοιπόν αυτή τη δυναμική είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στην κοινωνία όσο και στα μέσα ενημέρωσης;

Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως κάθε νέα τεχνολογία, φέρνει τόσο απειλές όσο και ευκαιρίες, με τον συγκεκριμένο αντίκτυπο να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νομικό πλαίσιο και τους ανθρώπους και τους θεσμούς που το χρησιμοποιούν. Η ανεξέλεγκτη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει υπερ-διανομέας ψευδών ειδήσεων και έτσι να βλάψει σοβαρά ολόκληρες δημοκρατικές κοινωνίες και τις διαδικασίες διαμόρφωσης γνώμης. Πρέπει να ψηφισθεί ένας νόμος θα θέσει το αρχικό νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτής της τεχνολογίας αλλά η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα. Οι ερωτήσεις είναι: Ποιες πληροφορίες και ειδήσεις – είτε κείμενο, εικόνα, βίντεο – μπορούν να εξακολουθήσουν να είναι αξιόπιστες ή πώς μπορεί να πιστοποιηθεί με ασφάλεια ποιότητα του ειδησεογραφικού περιεχομένου που φτάνει στους αναγνώστες;

Ποιες είναι οι ευθύνες των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας σε αυτή τη νέα πρόκληση;
Βλέπω ανεξάρτητα πρακτορεία ειδήσεων όπως το APA στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ως φάρους αξιόπιστης και βασισμένης σε γεγονότα διάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων. Η μετάβαση από το αξιόπιστο περιεχόμενο στην αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα βήμα και παράλληλα μαι εξαιρετική ευκαιρία για τα ιδιωτικά και ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην APA, για παράδειγμα, έχουμε δημιουργήσει οδηγίες για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ‘καθαρές’ ειδήσεις θα είναι εξίσου σημαντικές με το καθαρό νερό στο μέλλον.

Σε ένα από τα εντυπωσιακά παλάτια της Βιέννης πραγματοποιήθηκε το φετινό ευρωπαϊκό εκδοτικό συνέδριο. πηγή φωτό EPC

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα οφέλη και επίσης οι πιθανοί κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και στη δημοσιογραφία;

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει εξαιρετικά συναρπαστικές εφαρμογές για εταιρείες πολυμέσων στη δημιουργία, την επεξεργασία και την ανάλυση περιεχομένου φυσικά με βάση στοιχεία που βασίζονται σε δεδομένα. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποφέρει τεράστια πλεονεκτήματα όσον αφορά την επικέντρωση στον χρήστη ή τη μετατροπή κειμένου ή άλλων προγραμμάτων προκειμένου ένα θέμα να διατυπώνεται καλύτερα και να προσεγγίζει ομάδες-στόχους. Ακόμη και δυσάρεστες, χρονοβόρες εργασίες όπως η αναζήτηση κατάλληλων λέξεων ή εκφράσεων ή η απομαγνητοφώνηση συνεντεύξεων μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα. Οι δημοσιογράφοι έχουν έτσι την ευκαιρία να επικεντρωθούν στα βασικά τους καθήκοντα: Την έρευνα, την ταξινόμηση και την ουσία μιας ιστορίας. Θα κάνουμε επίσης μεγαλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον εντοπισμό ψεύτικων ειδήσεων, η οποία αποτελεί ήδη βασικό τομέα ποιοτικής δημοσιογραφικής δουλειάς. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα συναντήσουμε ακόμα δυνατότητες που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε σήμερα.
Ένας από τους πιο κεντρικούς κινδύνους στη δημοσιογραφία είναι όπως αναφέρθηκε και στο συνέδριο η αναμενόμενη πλημμύρα fake news. Γίνεται ιδιαίτερα προβληματικό με στοχευμένη χειραγώγηση και επιρροή, για παράδειγμα, των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω παραπληροφόρησης που υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη. Εδώ χρειάζονται ισχυρά, αξιόπιστα αντίβαρα. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, ωστόσο, είναι ότι ενδέχεται να μην εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η ασφαλής χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και να αφήσουμε το πεδίο σε άλλους.

Είστε αισιόδοξος για το τι θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρωπότητα γενικότερα;

Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στην ανθρωπότητα. Μεταξύ άλλων, έχει τη μεγάλη δυνατότητα να μειώσει την πολυπλοκότητα, να κατανοήσει αβίαστα νομικά κείμενα και σύνθετες έρευνες, να αναπτύξει νέες λύσεις για την κλιματική αλλαγή ή να βελτιώσει την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, θα είναι κρίσιμο αυτό να συμβεί σε ένα διαφανές, νομικά και ηθικά ορθό πλαίσιο με μεγάλη διαφάνεια και, κυρίως, προς όφελος της ανθρωπότητας. Θεωρώ ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο επείγον έργο σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο πρέπει να χειριστούμε όλοι μαζί σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο.

Naftemporiki.gr