Ονομάζονται «άστρα-δραπέτες» και είναι άστρα που εξαιτίας γνωστών αλλά και άγνωστων κοσμικών φαινομένων υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την περιοχή στην οποία βρίσκονταν και αρχίζουν να κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες μέσα στον γαλαξία τους με τελικό αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να τον εγκαταλείψουν.
Ερευνητική ομάδα ανακάλυψε έξι άγνωστα μέχρι σήμερα άστρα δραπέτες στο γαλαξία μας δύο εκ των οποίων μάλιστα είναι τα ταχύτερα που γνωρίζουμε. Το ένα εξ αυτών των άστρων έλαβε την κωδική ονομασία J0927 τρέχει με ταχύτητα 8 εκατ. χλμ./ώρα ενώ το δεύτερο που έλαβε την κωδική ονομασία J1235 τρέχει με ταχύτητα 2,2 εκατ. χλμ./ώρα. Άλλα δύο από τα υπόλοιπα τέσσερα άστρα κινούνται και αυτά με υψηλές ταχύτητες και αναμένεται μαζί με τα δύο πρώτα να ξεφύγουν από τα βαρυτικά πεδία του γαλαξία μας και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Διαγαλαξιακό Διάστημα.
«Αυτά τα αστέρια είναι εξαιρετικά επειδή ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα από τα κανονικά αστέρια στο γαλαξία μας και σύντομα θα εκτοξευθούν στο Διαγαλαξιακό Διάστημα. Ψάχναμε για αντικείμενα σαν αυτά οπότε είχαμε κάποια ελπίδα και προσδοκία ότι θα υπήρχαν, αλλά οι ιδιότητές τους ήταν διαφορετικές από ότι περιμέναμε» λέει ο Καρίμ Ελ Μπάντρι του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ/Σμιθσόνιαν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για τα τέσσερα άστρα που κινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες υπεύθυνη ήταν μια έκρηξη σουπερνόβα που προκάλεσε τα κοσμικά φαινόμενα που εξώθησαν τα άστρα αυτά στην… εξορία. Μια συνήθης αιτία που μετατρέπει ένα άστρο σε δραπέτη είναι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του άστρου με κάποιο γειτονικό του άστρο και μια επίσης γειτονική μαύρη τρύπα και συνήθως το φαινόμενο αυτό προκαλείται σε δυαδικά συστήματα, σε συστήματα δηλαδή που δύο άστρα βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο.
Naftemporiki.gr