Το 1977 προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η πρώτη ταινία του διαστημικού έπους Star Wars όπου ανάμεσα στα πολλά που μάγεψαν τους θεατές ήταν και ο πλανήτης Τατούιν στον οποίο κατοικούσε ο πρωταγωνιστής της ταινίας Λουκ Σκαιγουόκερ. Ήταν ένας πλανήτης που ανήκε σε δυαδικό σύστημα δηλαδή είχε δύο μητρικά άστρα με την χαρακτηριστική σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής αγναντεύει τους δύο ήλιους που βλέπει ο πλανήτης.
Αν και το 1977 δεν είχαν εντοπιστεί ακόμη εξωπλανήτες, πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, οι επιστήμονες ήξεραν ότι υπάρχουν εξωπλανήτες και εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν πλανήτες που ανήκουν σε δυαδικά συστήματα. Ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων και τα ολοένα και πιο ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια επέτρεψαν στους αστρονόμους να ανακαλύπτουν συνεχώς εξωπλανήτες τα τελευταία 20 χρόνια. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων τόσων και απομένει η επιβεβαίωση της παρουσίας τους από νέες παρατηρήσεις.
Ανάμεσα στους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί υπάρχουν και κάποιοι που ανήκουν σε δυαδικά συστήματα αλλά είναι είναι ελάχιστοι, μόλις 14, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς το κοσμικό περιβάλλον που αναπτύσσεται σε δυαδικά συστήματα δεν είναι φιλικό στη δημιουργία πλανητών. Για αυτό τον λόγο κάθε νέα ανακάλυψη τέτοιου πλανήτη έχει διπλή αξία. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη σε δυαδικό σύστημα.
Πρόκειται για έναν εξωπλανήτη που ονομάστηκε BEBOP-1c και βρίσκεται στο δυαδικό σύστημα BEBOP-1 το οποίο βρίσκεται σε απόσταση σε απόσταση 1,320 ετών φωτός από τη Γη και έχει και μια δεύτερη κωδική ονομασία, την ονομασία TOI-1338. Ο BEBOP-1c είναι ένας γίγαντας αερίου με μάζα περίπου 65 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης και περίπου πέντε φορές μικρότερη από τη μάζα του Δία. Ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τα δύο άστρα σε περίπου 215 ημέρες.
«Οι πλανήτες σε δυαδικά συστήματα αρχικά θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχουν καθώς τα δύο άστρα του συστήματος δημιουργούν δίσκους ύλης το περιβάλλον των οποίων είναι αφιλόξενο στο σχηματισμό πλανητών. Όλα αυτά άλλαξαν με την ανακάλυψη του Kepler-16b το 2011 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Αυτή η ανακάλυψη έδειξε ότι πρέπει να είναι δυνατό να σχηματιστούν αυτοί οι πλανήτες» αναφέρει ο Μάθιου Στάντινγκ αστροφυσικός στο Open University στη Βρετανία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας πολύ ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια που βρίσκονται στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή.
Naftemporiki.gr