Η απόφαση της εταιρείας Activision Blizzard, μια από τις μεγάλες δυνάμεις στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, να αποδεχτεί την πρόταση εξαγοράς της από την Microsoft έναντι 68,7 δισ. δολαρίων προκάλεσε πραγματικό σεισμό στη βιομηχανία των videogames και όχι μόνο. Υπήρξαν άμεσα αντιδράσεις για αυτή την συμφωνία υπό το πρίσμα ότι με την κίνηση αυτή η Microsoft που έχει ήδη ισχυρή θέση στη βιομηχανία των videogames με την κονσόλα Xbox θα γινόταν πανίσχυρη και θα δημιουργούνταν ζητήματα ανταγωνισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον περασμένο μήνα αυτή την εξαγορά όμως η Βρετανία που αποτελεί φυσικά μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών πρόβαλε βέτο στο όνομα της προστασίας του ανταγωνισμού στην αγορά άυλων βιντεοπαιχνιδιών μέσω Διαδικτύου ή cloud gaming. Η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού υποστηρίζει ότι η εξαγορά θα επιτρέψει στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να προσφέρει αποκλειστικά στην δική της πλατφόρμα gaming (Xbox Game Pass) τα blockbuster παιχνίδια της Activision, όπως Call of Duty, Overwatch και World of Warcraft, διακόπτοντας ταυτόχρονα τη διανομή τους σε άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες. Η βρετανική ρυθμιστική αρχή διαπίστωσε ότι χωρίς τη συγχώνευση η Activision θα μπορούσε να αρχίσει να παρέχει στο μέλλον παιχνίδια σε πλατφόρμες cloud.
Ανάλογη στάση κράτησε και η αμερικανική αρχή προστασίας του ανταγωνισμού (FTC) ζήτησε την Δευτέρα 12 Ιουνίου από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο να αναστείλει προσωρινά την εξαγορά της Activision. Η FTC είχε ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου της συμφωνίας αυτής για να διαπιστωθεί αν εγείρονται ζητήματα νόθευσης του ανταγωνισμού και είχε γίνει γνωστό ότι αρχές Αυγούστου θα γινόταν μια ακροαματική διαδικασία για αυτό τον σκοπό. «Ελέγχοντας το περιεχόμενο της Activision η Microsoft θα μπορούσε, και θα είχε συμφέρον, να περιορίσει το περιεχόμενο αυτό, ή να μειώσει την ποιότητά του κατά τρόπο που θα έπληττε τον ανταγωνισμό μεταξύ άλλων σε όρους ποιότητας, τιμών και καινοτομίας» ήταν η πρώτη εκτίμηση της FTC αποφασίζοντας τον έλεγχο αυτής της εξαγοράς. Όμως τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι οι δύο εταιρείες ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην εξαγορά πριν δοθεί το πράσινο φως από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή υποχρεώνοντας την να κινηθεί δικαστικά για να προλάβει τις εξελίξεις.
Η Microsoft που έχει αντιμετωπίσει και άλλες φορές στο παρελθόν ανάλογες περιπέτειες για μονοπωλιακές τακτικές και γνωρίζει πολύ καλά το πώς διεξάγεται αυτή η μάχη αντέδρασε με ψυχραιμία και έκανε γνωστό ότι θεωρεί θετική εξέλιξη αυτή την κίνηση της FTC αφού έτσι θα επιταχυνθεί η διαδικασία και θα εκθέσει τα επιχειρήματα της στο δικαστήριο. Παράλληλα ο κολοσσός του λογισμικού έχει σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει της ανησυχίες της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής πρότεινε διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των «απαιτήσεων που διέπουν ποια παιχνίδια πρέπει να προσφέρονται από τη Microsoft σε ποιες πλατφόρμες και με ποιους όρους σε μια περίοδο δέκα ετών», ωστόσο η βρετανική ρυθμιστική αρχή απέρριψε τις προτάσεις με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι αυτή η τακτική αποθαρρύνει την τεχνολογική καινοτομία και τις επενδύσεις στη Βρετανία. Εκτιμάται ότι ανάλογη στάση θα κρατήσει η Microsoft και στις ΗΠΑ κάνοντας κάποιες παραχωρήσεις στον τομέα της διανομής των βιντεοπαιχνιδιών της Activision για να πάρει την άδεια για την εξαγορά.
Naftemporiki.gr