Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PLoS One» παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός άγνωστου είδους δεινοσαύρων που δείχνει η μελέτη των ευρημάτων αποτελεί ένα κρισίμο χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των δεινοσαύρων. Πρόκειται για ένα δεινόσαυρο που έλαβε την επιστημονική ονομασία Iani smithi ο οποίος ζούσε πριν απί περίπου 99 εκατ. έτη στη Βόρειο Αμερική. Ανήκει σε μια οικογένεια δίποδων φυτοφάγων δεινοσαύρων που μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι ζούσαν αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Όμως νέες μελέτες αναφέρουν ότι αυτή η οικογένεια δεινοσαύρων ζούσε και στην αμερικανική ήπειρο και μάλιστα ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη σε πληθυσμό οικόγενεια δεινοσαύρων στην Αμερική. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Iani smithi είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος αυτής της οικογένειας δεινοσαύρων στον πλανήτη. Αυτοί οι δεινοσαύροι ονομάζονται ραβδοδόμορφοι από τα ανατομικά χαρακτηριστικά του κρανίου και του στόματος τους και αντικαταστάθηκαν στη συνέχεια από είδη δεινοσαύρων με πλακουτσωτό πρόσωπο παρόμοιο με αυτό της πάπιας. Αν οι ερευνητές έχουν δίκιο ο Iani smithi είναι ένας σημαντικός χάμενος μέχρι σήμερα κρίκος στην εξέλιξη των δεινοσαύρων που θα αποκαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ανατομικές μεταβολές που επήλθαν σε αυτούς.
«Την περίοδο που Iani smithi ήταν αυξημένα τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να προκληθεί σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας της Γης και άνοδος της στάθμης της θάλασσας με αποτέλεσμα να περιοριστούν αξιοσημείωρτα οι χερσαίες εκτάσεις για τους δεινόσαυρους. Δημιουργήθηκαν συνθήκες τέτοιες στον πλανήτη ώστε να δημιουργηθούν τροπικά δάση στις πολικές περιοχές. Τα ανθισμένα φυτά κατέλαβαν τις παράκτιες περιοχές αντικαθιστώντας τις συνήθεις πηγές τροφής για τα φυτοφάγα ζώα». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε διάφορες περιοχές όπως τη Βόρειο Αμερική να ξεκινήσει η μαζική εξαφάνιση φυτοφάγων δεινόσαυρων συμπαρασύροντας σε εξαφάνιση και τα σαρκοφάγα είδη δεινοσαύρων που ήταν θηρευτές των φυτοφάγων. Αυτό έδωσε χώρο σε νέα είδη δεινοσαύρων όπως αυτά με όψη πάπιας που είχαν μόλις κάνει την εμφάνιση τους να βρουν τον απαραίτητο να εξαπλωθούν και να κυριαρχήσουν όπως το ίδιο συνέβη και με τον φοβερό και τρομερό Τυρράνοσαυρο» εξηγεί η Δρ. Λίντσει Ζάνο, παλαιοντολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής τουτμήματος παλαιοντολογίας του Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Tο όνομα που δόθηκε στον δεινόσαυρο προέρχεται από τον θεό των Ρωμαίων Ιανό, ο οποίος ήταν ο θεός των μεταβάσεων και άρα το όνομα του δεινόσαυρου παραπέμπει στον μεταβαλλόμενο κόσμο των μέσων της Κρητιδικής Περιόδου.
Naftemporiki.gr