Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία προχωρά ραγδαία, πολλοί τομείς της καθημερινότητάς μας έχουν βελτιωθεί ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και αυτός της εκπαίδευσης. Η τεχνολογία παρέχει ευρεία πρόσβαση σε πληροφορίες και πόρους, επιτρέπει την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευόμενων ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους τοποθεσίας, ενώ προσφέρει εργαλεία που δημιουργούν διαδραστικές και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εμπειρίες.
Ένα τέτοιο εργαλείο είναι και το app COSMOTE CHRONOS, αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Πρόκειται για μία εφαρμογή που χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής (Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR), Εικονική Πραγματικότητα (VR) ) αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε Ιστορία.
Όμως, τι ακριβώς κάνει το app;
Το app δημιουργεί εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις επιλεγμένων μνημείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ, παρέχοντας πλήθος ιστορικών πληροφοριών. Στις αναπαραστάσεις συμπεριλαμβάνεται ο Παρθενώνας, το Ηρώδειο, καθώς και το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και η Χαλκοθήκη που δεν σώζονται σήμερα. Η εφαρμογή παρουσιάζει, επίσης, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο.
Οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά από τους ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πραγματική και εικονική περιήγηση στον Ιερό Βράχο
Εκτός από το να θαυμάσουν τις 3D αναπαραστάσεις των μνημείων, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους και να μάθουν την ιστορία τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται στον Ιερό Βράχο, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Πάνω στον Ιερό Βράχο, όπως είναι λογικό, η εμπειρία περιήγησης απογειώνεται, καθώς οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων.
Ψηφιακή βοηθός-ξεναγός σε περιβάλλον 5G
Μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή λειτουργία της COSMOTE CHRONOS είναι η χρήση της ψηφιακής βοηθού-ξεναγού που είναι διαθέσιμη όταν η συσκευή μας είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο 5G. Η ψηφιακή βοηθός-ξεναγός ονομάζεται Κλειώ και με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης συνομιλεί με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο, απαντώντας σε ερωτήσεις του για την Ακρόπολη. Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις σε ελληνικά και αγγλικά.
Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η κινητή συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση.
Στην περίπτωση της COSMOTE CHRONOS, οι ψηφιακές τεχνολογίες του αύριο υπηρετούν το μεγαλείο της Ακρόπολης, ψηφιακοποιώντας ένα πλήθος πληροφοριών για πραγματικούς και εικονικούς επισκέπτες, καθώς και για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παράλληλα, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες ξεναγούς, προκειμένου να εμπλουτίσουν την περιήγηση στην Ακρόπολη.
Στόχος της εφαρμογής είναι τόσο η αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας και της διαδικασίας εκμάθησης της Ιστορίας, όσο και η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον πλανήτη, σε ελληνικά και αγγλικά.
Η COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.