Επιστήμονες της NASA έκαναν γνωστό πριν από μια εβδομάδα ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε ένα πίδακα στον Εγκέλαδο ο οποίος εκτοξεύει υλικό από το εσωτερικό του παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου. Δεν είχαν δοθεί τότε περισσότερα στοιχεία για την ανακάλυψη πέρα από το ότι ο πίδακας αυτός έμοιαζε τεραστίων διαστάσεων.
Με ανακοίνωση της η NASA παρουσιάζει πιο αναλυτικά αυτή την ανακάλυψη. Πρόκειται για ένα πίδακα που εκτοξεύει κυρίως υδρατμούς από το εσωτερικό του Εγκέλαδου σε απόσταση δέκα χιλιάδων χλμ. στο Διάστημα. Εκτιμάται ότι η ποσότητα του νερού που εκτοξεύεται είναι περίπου 300 λίτρα το δευτερόλεπτο. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το μέγεθος του πίδακα. Όταν εντοπίστηκε δεν είμασταν σίγουροι για το τι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε» αναφέρει ο Τζερόνιμο Βιλανέβα επιστήμονας του Διαστημικού Κέντρου Πτήσης Goddard της NASA, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που μελέτησε τα δεδομένα που κατέγραψε το James Webb.
https://www.youtube.com/watch?v=PdKarLMeIBM
Το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνούσε το σύστημα του Κρόνου για 13 χρόνια εντόπισε το 2008 πίδακες υδρατμών στον Εγκέλαδο. Αμέσως ο δορυφόρος έγινε σταθερός στόχος παρατήρησης και μελέτης και διαπιστώθηκε ότι σε βάθος περίπου 20 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια βρίσκεται ένας ωκεανός με βάθος περίπου 40 χλμ. Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι ο ωκεανός αυτός δείχνει ότι συνθήκες φιλικές στην ζωή τόσο όσον αφορά την σύσταση του νερού αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης υδροθερμικών πηγών παρόμοιων με αυτές που υπάρχουν στους ωκεανούς της Γης. Σε αυτές τις υδροθερμικές πηγές των ωκεανών της Γης διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια ότι έχουν σχηματιστεί σύνθετα οικοσυστήματα και κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκεί έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά η ζωή στον πλανήτη μας. Άρα η παρουσία τέτοιων πηγών και στον ωκεανό του Εγκέλαδου αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής (έστω και σε μικροβιακό επίπεδο) εκεί.
Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις και αναλύσεις δεδομένων στον Εγκέλαδο είχαν υποδείξει την ύπαρξη πιδάκων που εκτόξευαν υλικό σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την επιφάνεια του. Η ανακάλυψη πιδάκων που εκτοξεύουν ύλη σε απόσταση πολλών χιλιάδων χλμ. δημιουργεί νέα δεδομένα για τις γεωλογικές διεργασίες στον δορυφόρο. Αν και η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι ο Εγκέλαδος είναι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο πιθανότερος κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα εκτός της Γης που μπορεί να διαθέτει ζωή οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν ρίξει το βάρος τους στην εξερεύνηση των παγωμένων δορυφόρων του Δία που επίσης διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς και οργανώνονται αποστολές εξερεύνησεις σε αυτούς.
Naftemporiki.gr