Skip to main content

Τράπεζα θεμάτων: Ο τρόπος της επίθεσης DDoS και τα μέσα άμυνας

165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες

Η επίθεση που δέχτηκε η τράπεζα θεμάτων και η οποία οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος για δεύτερη διαδοχική ημέρα και σε παρέμβαση Ντογιάκου ανήκει στην κατηγορία επιθέσεων DDoS (κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας). Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης η πλατφόρμα δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες.

Στις επιθέσεις DDoS o εισβολέας προσπαθεί με συντονισμένη επίθεση που εξαπολύεται από μεγάλο αριθμό υπολογιστών τους οποίους έχει με κάποιο, συνήθως παράνομο τρόπο, πάρει στον έλεγχο του να θέσει εκτός λειτουργίας το ηλεκτρονικό δίκτυο που έχει στοχεύσει. Το ηλεκτρονικό δίκτυο στόχος και πιο συγκεκριμένα οι διακομιστές που ελέγχουν τη λειτουργία του βομβαρδίζονται από χιλιάδες ή εκατομμύρια ταυτόχρονα αιτήματα εισόδου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν αυτή την μαζική «επίσκεψη» και να τίθενται εκτός λειτουργίας.

Η αποτροπή επιθέσεων DDoS είναι δύσκολη επειδή υπάρχουν λίγα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί κάποιος να δει έγκαιρα και να προλάβει να πάρει προληπτικά μέτρα. Όσοι φοβούνται ότι μπορούν να αποτελέσουν στόχο τέτοιας επίθεσης μπορούν να οργανώσουν το ηλεκτρονικό τους δίκτυο έτσι ώστε αυτό να στηρίζεται σε διακομιστές που βρίσκονται σε διαφορετικά κέντρα δεδομένων ώστε σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση ένας διακομιστής του δικτύου να μπορεί το θύμα της επίθεσης να μεταβεί άμεσα σε άλλο διακομιστή για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Πώς χτυπήθηκε η τράπεζα θεμάτων

Έχουν επίσης αναπτυχθεί λύσεις στο cloud computing, στα ψηφιακά νέφη, ώστε να δημιουργεί εκεί κάποιος που φοβάται κυβερνοεπίθεση αντίγραφα των δεδομένων του και να έχει πρόσβαση σε αυτά σε περίπτωση που δεχτεί τέτοια επίθεση και να μην αδρανοποιηθεί η δραστηριότητα του.

Στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η επίθεση

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της ελληνικής τράπεζας θεμάτων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διαβιβάσει την παραγγελία του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος.

Οι έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με έμπειρους αστυνομικούς να συλλέγουν στοιχεία. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Naftemporiki.gr