Μια δίνη σχετικά ζεστού αέρα έχει εντοπιστεί να στροβιλίζεται κάτω από τα σύννεφα του Ουρανού, παρέχοντας ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός κυκλώνα «αγκυροβολημένου» στον βόρειο πόλο του πλανήτη. Η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι ο Ουρανός δεν είναι τόσο ατμοσφαιρικά αδρανής όσο φαινόταν αρχικά όταν το διαστημόπλοιο Voyager 2 της NASA πέταξε στη διάρκεια του επικού του ταξιδού στο ηλιακό μας σύστημα πολύ κοντά από τον μακρινό πλανήτη τον Ιανουάριο του 1986.
Η ανακάλυψη της δίνης έγινε μέσω της ανίχνευσης θερμικής εκπομπής με τη μορφή ραδιοκυμάτων που συλλαμβάνονται από αστρονόμους χρησιμοποιώντας τη συστοιχία Very Large Array (VLA) ραδιοτηλεσκοπίων στο Νέο Μεξικό. «Αυτές οι παρατηρήσεις μας λένε πολλά περισσότερα για την ιστορία του Ουρανού. Είναι ένας πολύ πιο δυναμικός κόσμος από ό,τι φαντάζεστε» δήλωσε ο Άλεξ Άτκινς από το Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την ανακάλυψη στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters».
Όταν το Voyager 2 πλησίασε τον Ουρανό, εντόπισε αλλαγές στις ταχύτητες του ανέμου, οι οποίες μπορούν να φτάσουν 900 χλμ./ώρα, στο νότιο πόλο του πλανήτη γεγονός που υποδεικνύει την ύπαρξη πολικών δινών εκεί. Ωστόσο, το Voyager 2 δεν είχε θέα στον βόρειο πόλο του πλανήτη για να δει αν υπάρχουν εκεί οι ίδιες συνθήκες. Ο Ουρανός περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο με τέτοιο τρόπο και γωνία κλίσης που οι επιστήμονες μπορούν να δουν ουσιαστικά από την θέση στην οποία βρίσκεται η Γη κυρίως τις περιοχές του ισημερινού του πλανήτη και κατά αραιά χρονικά διαστήματα τις πολικές του περιοχές για αυτό και δεν έχουμε ιδιαίτερα σαφή εικόνα τι συμβαίνει στους πόλους του Ουρανού. Όμως την τελευταία επταετία βρίσκομαστε σε φάση τροχιακής κίνησης του Ουρανού που επιτρέπει στους επιστήμονες να παρατηρούν τον βόρειο πόλο του και έτσι γίνονται συνεχώς παρατηρήσεις για να καταγραφούν τα όποια φαινόμενα μπορεί να εμφανίζονται εκεί.
Naftemporiki.gr