Ο αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. έτη προκαλώντας πλανητική καταστροφή εξαφανίζοντας το 80% της ζωής συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων εκτιμάται ότι είχε διάμετρο δέκα χλμ. Τέτοιοι αστεροειδείς δεν φαίνεται να κυκλοφορούν στην ευρύτερη διαστημική μας γειτονιά και δεν μοιάζει στο ορατό τουλάχιστον μέλλον να απειλούμαστε από κάποιον τέτοιο διαστημικό βράχο.
Κυκλοφορούν όμως δεκάδες χιλιάδες αστεροειδείς διαφόρων μεγεθών και σύμφωνα με τους ειδικούς ένας αστεροειδής με διάμετρο ενός χλμ. θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές όχι πλανητικής αλλά σίγουρα ηπειρωτικής κλίμακας οι επιπτώσεις της οποίας είναι πραγματικά ανυπολόγιστες σε πολλά επίπεδα. Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους και η οικολογική αλλά και οικονομικοκοινωνική καταστροφή θα ήταν τεραστίων διαστάσεων.
Η NASA έχει συγκεντρώσει έναν κατάλογο με περίπου 962 αστεροειδείς διαμέτρου ενός χλμ. που κινούνται σε τροχιές που τους φέρνουν κάποια στιγμή κοντά στη Γη. Οι μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι αστεροειδείς αυτού του μεγέθους χτυπούν τη Γη περίπου κάθε 600.000 έως 700.000 χρόνια, αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι «επισκέψεις» έχουν συχνότερο ρυθμό.
Ερευνητές του Global Challenges Foundation χρησιμοποίησαν νέες μεθόδους ανάλυσης και εκτίμησης της πορείας αστεροειδών με διάμετρο ενός χλμ. με στόχο να διαπιστώσουν ποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να περάσουν ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη, να μας πλησιάσουν δηλαδή τόσο πολύ ώστε να είναι εφικτό οι βαρυτικές δυνάμεις του πλανήτη μας ή τυχόν βαρυτικές αλληλεπιδράσεις Γης και Σελήνης να εκτρέψουν την πορεία τους και να τους στείλουν στον πλανήτη μας.
Με δημοσίευση τους στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv οι ερευνητές αναφέρουν ότι για τα επόμενα τουλάχιστον χίλια έτη η Γη δεν κινδυνεύει να πέσει πάνω της ένας αστεροειδής διαμέτρου ενός χλμ. Επισημαίνουν όμως ότι μικρότεροι διαστημικοί βράχοι που μπορούν να προκαλέσουν μικρότερης έκτασης αλλά σοβαρές καταστροφές ειδικά αν πέσουν σε ηπειρωτικές περιοχές είναι πιθανό να μας επισκεφτούν. H NASA έχει ξεκινήσει την προσπάθεια χαρτογράφησης των αστεροειδών διαμέτρου 140 μέτρων και πάνω οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν μια πόλη και έχει καταφέρει να καταγράψει το 40% εξ αυτών μέχρι στιγμής.
Naftemporiki.gr