Μια ακόμη απρόσμενη και εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ανακάλυψη που ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη του Σύμπαντος. Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος έστρεψε τα όργανα του σε ένα γαλαξία που βρίσκεται στις εσχατιές του Σύμπαντος, στην ασύλληπτη απόσταση των 13,3 δισ. ετών φωτός από τη Γη. Ο γαλαξίας που έλαβε την κωδική ονομασία GN-z11 ανήκει στη πρώτη γενιά γαλαξιών που σχηματίστηκαν λίγες εκατοντάδες εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος και θεωρείται ο αρχαιότερος που γνωρίζουμε. Σε αυτό τον γαλαξία υπάρχουν εντυπωσιακά σφαιρωτά σμήνη που και αυτά ανήκουν στην πρώτη γενιά αυτού του είδους των αστρικών σμηνών του Σύμπαντος.
Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του. Έχουν εντοπιστεί περίπου 160 σφαιρικά σμήνη στον γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα. Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες. Στο δικό μας γαλαξία είναι τα όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble πιο ικανά να εντοπίζουν και να καταγράφουν εικόνες και δεδομένα από σφαιρωτά σμήνη. Όμως σε μεγάλες αποστάσεις στο Σύμπαν είναι το James Webb εκείνο που μπορεί να κάνει πιο λεπτομερείς έρευνες (και) για τα σφαιρωτά σμήνη.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα των παρατηρήσεων που έκανε το James Webb σε ένα σφαιρωτό σμήνος του γαλαξία GN-z11. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο σμήνος αυτό υπάρχουν «κοσμικά τέρατα» όπως τα χαρακτηρίζουν και πιο συγκεκριμένα κολοσσιαία άστρα. Τα μεγαλύτερα άστρα του Σύμπαντος αυτή τη στιγμή έχουν μάζα περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου όμως έχει διαπιστωθεί ότι στη βρεφική και παιδική ηλικία του Σύμπαντος σχηματίζονταν κολοσσιαία άστρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στο σφαιρωτό σμήνος που έστρεψε το βλέμμα του το James Webb υπάρχουν άστρα με μάζα πέντε ως δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου ενώ η θερμοκρασία στο πυρήνα τους υπολογίζεται ότι φτάνει τους 75 εκατ. βαθμούς Κελσίου όταν στον πυρήνα του Ήλιου η θερμοκρασία υπολογίζεται στους 15 εκατ. βαθμούς Κελσίου. Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη θα επιτρέψει στους επιστήμονες να συμπληρώσουν κομμάτια στο παζλ της ιστορίας αλλά και των μηχανισμών γέννησης άστρων καθώς και της εξέλιξης του Σύμπαντος γενικότερα. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την προσπάθεια της εντοπίζοντας και άλλα πανάρχαια σφαιρωτά σμήνη για να μελετήσει τα άστρα που υπάρχουν σε αυτά.
Naftemporiki.gr