Tον Ιανουάριο του 2006 το διαστημικό σκάφος New Horizons ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γη με στόχο να κάνει αυτό που έλεγε το όνομα του, να ανοίξει νέους ορίζοντες στη διαστημική εξερεύνηση. Μετά από ένα δεκαετές ταξίδι το σκάφος έφτασε τον Πλούτωνα, τον απομακρυσμένο πλανήτη νάνο του ηλιακού μας συστήματος και έγινε το πρώτο διαστημικό σκάφος που πραγματοποίησε κοντινό πέρασμα καταγράφοντας λεπτομερείς εικόνες και δεδομένα τόσο από τον πλανήτη όσο και από τους δορυφόρους του.
Οι αποκαλύψεις που έκανε για το σύστημα του Πλούτωνα προκάλεσαν ένα αναπάντεχο ευχάριστο σοκ στην επιστημονική κοινότητα αποκαλύπτοντας ένα πολύ πιο δραστήριο και ενδιαφέροντα γεωλογικά και ατμοσφαιρικά κόσμο από αυτόν που πίστευαν ότι υπήρχε εκεί οι ειδικοί. Το σκάφος συνέχισε το επικό του ταξίδι για να φτάσει στη ζώνη Κάιπερ, την περιοχή στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος που είναι γεμάτη από παγωμένους μικρότερους και μεγαλύτερους διαστημικούς βράχους ορισμένοι εκ των οποίων έχει διαπιστωθεί ότι έχουν χαρακτηριστικά νάνων πλανητών. Μάλιστα οι επιτελείς της αποστολής είχαν θέσει και συγκεκριμένους στόχους εξερεύνησης.
Όμως έγινε γνωστό ότι η NASA αποφάσισε να περικόψει σε σημαντικό ποσοστό τη χρηματοδότηση της αποστολής κάτι που σημαίνει ότι το σκάφος θα παραμείνει μεν σε λειτουργία αλλά πλέον θα καταγράφει κάποια δεδομένα όπως τις καιρικές συνθήκες και κάποια άλλα κοσμικά φαινόμενα στις περιοχές στις οποίες κινείται αλλά δεν θα μπορέσει να εκτελέσει το βασικό στάδιο της αποστολής του που είναι η λεπτομερής εξερεύνηση διαστημικών σωμάτων.
Για «άστοχη και ατυχή απόφαση που είναι επιστημονικά λανθασμένη» κάνει λόγο ο Άλαν Στερν επικεφαλής ερευνητής της αποστολής New Horizons και σημαντικό στέλεχος της NASA. «Η ζώνη Kuiper αποτελείται από πλανητοειδείς, τα δομικά στοιχεία των πλανητών. Χάρη στα δεδομένα που στάλθηκαν από το New Horizons, καταλαβαίνουμε τώρα τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα δομικά στοιχεία συνδυάζονται και συνενώνονται και ξεκινούν τη διαδικασία σχηματισμού πλανητών. Αυτό είναι θεμελιωδώς σημαντικό για την κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος και γενικότερα των πλανητών γύρω από άλλα αστέρια» αναφέρει ο Στερν με συναδέλφους του εκτός NASA να έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν και αυτοί δημόσια την αντίθεση του σε αυτή την απόφαση ευελπιστώντας να υπάρξει αλλαγή στάσης από τη διοίκηση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας και συνεχίσει τη στήριξη της αποστολής.
Naftemporiki.gr